latinica  ћирилица
28/03/2015 |  20:49 | Аутор: РТРС

Мљекари у РС: Заштитите домаћу производњу (ВИДЕО)

Због најављеног укидања квота за производњу млијека у земљама ЕУ, мљекарски сектор у БиХ могао би да доживи потпуни крах. Док је земљама ЕУ дозвољено да производе и извозе млијека колико хоће, рампа за БиХ још није подигнута.
Млијеко - Фото: архив
МлијекоФото: архив

Најнезадовољнији су пољопоривредни произвођачи који су још у новембру прошле године запријетили протестима. Тада су листу захјтева упутили на адресу Савјета министара. Тражили су да се активирају сви механизми за заштиту домаће производње, излазак на нова тржишта, затварање граничних прелаза Изачић, Орашје и Горица на којима не постоје царински терминали и контрола робе. Захтјеве произвођача подржала је и Влада Републике Српске.

Откако је Брисел најавио да ће европске земље производити и извозити колико хоће, Министарство пољопопривреде Републике Српске и произвоћачи млијека траже рјешење. Било га је и раније само су приједлози из Бањалуке остали у ладицима бх. институција. 
"Апелујемо и захтијевамо од надлежних институција БиХ да узму асктивно учешће, јер је то обавеза свих оних који су одабрани да буду носиоци власти на нивоу БиХ", каже Гордана Роквић, помоћница министра пољопривреде.
Иако су јој, у вези с овим питањем, руке везане Влада Српске ће на првој сједници заказаној за почетак седмице, поново тражити рјешење и одговор бх. институција. Помоћ траже и произвођачи, али наду губе јер власт у Сарајеву, кажу, само зна да обећа. Грађане позивају да не купују увозно млијеко.
 " Тих 3,5 мииона колико нас има мораћемо да попијемо сво то млијеко. Бићемо ко жабе нема ко да нас заштити", каже Жарко Шврака, произвођач из Врбашке.
"Министарство мора увести прелевмане..... ако мисли да нас заштити", навео је Суад Ковачевић, произвођач млијека из Дубрава.
Произвођачи поново пријете блокадом граничних прелаза. Овај пут, упозоравају, Савјет министара их неће преварити. Подсјећају да су у новембру прошле године одустали од блокаде јер су добили обећања да ће њихови услови бити испуњени. Од осам захтјева испуњен је само један. Управа за индиректо опорезивање више не скрива податке о увозу и извозу млијека.
" Ми смо у за прва два мјесеца ове године увезли шест хиљада 542 тоне млијека у вриједности од 18,4 милиона км, а извезли осам хиљада тона вриједности 10,3 милиона км".  Извозили смо само у Србију, Црну Гору и Македонију, а највише увозили из Хрватске. У Спољнотрговинској комори кажу да ће тако и остати, јер БиХ ништа није урадила на заштити домаће производње", појаснио је Ратко Ковачевић, потпарол УИО.
" Везано за систем инфраструктуре ништа нису урадили. Постоји Акциони план. Власти БиХ нису омогућиле да БиХ произвођаћи поново добију тржиште Хрватске", каже Дуљко Хасић. 
Уласком Хрватске у ЕУ– БиХ је изгубила тржиште, а тиме остала ускраћена за пласман више од 65 милиона литара млијека. Скоро двије године, Хрватска рампу за БиХ још не подиже.