latinica  ћирилица
28/03/2015 |  21:36 | Аутор: СРНА

Тамбурашки оркестар из Бањалуке има сигурну будућност

Градски тамбурашки оркестар из Бањалуке обиљежио је вечерас 14 година постојања свечаном академијом у Културном центру Бански двор.
Градски тамбурашки оркестар - Фото: СРНА
Градски тамбурашки оркестарФото: СРНА

Публици су се представили сви ансамбли који раде у оквиру Градског тамбурашког оркестра.

"Млађи и старији пионирски ансамбл наступио је под руководством Николине Бабић и Стојане Пажин. Камерним ансамблом руководио је Бранко Давидовић, док је велики извођачки састав наступио под диригентском палицом Златана Мирића", рекао је Срни предсједник Градског тамбурашког оркестра Споменко Гузијан.

Према његовим ријечима, ово је била прилика да пионирски ансамбл покаже шта зна и колико може.

"С обзиром да сваке године неколико пионира пређе у велики извођачки оркестар, то је добар показатељ да тамбура у Бањалуци има будућност", истакао је Гузијан.

Камерни ансамбл, рекао је он, његује традиционалну тамбурашку музику, правећи излете и у неке друге жанрове.

"Тако смо вечерас могли чути неколико италијанских канцона у извођењу Марије Кривокуће и нашег камерног ансамбла", додао је Гузијан.

Након музичког програма, Градски тамбурашки оркестар приредио је и свечани програм, на којем су уручена признања за најбоље чланове, као и захвалнице за све они који су помогли да оркестар током претходне године рада реализује планиране активности.

"Сваком члану који је напунио пет година стажа у оркестру уручили смо бронзану значку, док су за десет година стажа у оркестру члановима уручене сребрне значке", рекао је Гузијан.

Посебну плакету Градског тамбурашког оркестра добио је Славиша Суботић за дугогодишњи рад, постигнуте успјехе, као и за педагошки ангажман и са најмлађима, али и најстаријим члановима.