latinica  ћирилица
29/03/2015 |  08:39 | Аутор: СРНА

Саобраћај без посебних ограничења, поледица у вишим предјелима

У вишим предјелима Републике Српске и преко превоја могућа је поледица због ниске јутарње температуре, саопштено је из Ауто-мото савеза Републике Српске.
Саобраћај - Фото: РТРС
СаобраћајФото: РТРС

Магла дијелимично смањује видљивост на подручју Приједора, док на дионици магистралног пута Добро Поље - Миљевина - Брод на Дрини и Калиновик - Улог постоји опасност од обрушавања сњежних лавина на коловоз.

Без обзира на временске услове, посједовање зимске опреме је законски обавезно до 15. априла.

Из Ауто-мото савеза возачима скрећу пажњу на могућност одрона на дионицама у усјецима и поред камених косина и издвајају магистрални правац Бањалука - Теслић, те регионалне дионице Мркоњић Град - Црна Ријека, Карановац - Кнежево - Угар, Шипово - Стројице, Братунац - Скелани, Љубовијски мост - Дрињача, Шековићи - Цапарде, Бродар - Рудо, Вишеград - Вардиште и Рогатица - Устипрача.

Из Жељезница Републике Српске /ЖРС/ саопштено је да путни прелаз "Инцел" из оправданих разлога није запосједнут, али безбједност саобраћаја није угрожена, јер су Жељезнице предузеле потребне мјере у складу са важећим прописима.

ЖРС, ипак, апелују на све возаче да поштују прописе како не би угрозили своју ни обезбједност других учесника у саобраћају.

На дионици магистралног пута Бањалука - Челинац, у мјесту Врбања, због радова саобраћај се одвија једном саобраћајном траком, уз наизмјенично пропуштање возила и постављену саобраћајну сигнализацију.

Због радова на дионици магистралног пута Костајница - Козарска Дубица у мјесту Вриоци на снази је обустава саобраћаја, а возила се преусмјеравају на привремену обилазницу у непосредној близини.

Саобраћај се одвија једном траком због активираног клизишта на дионици магистралног пута Карановац - ентитетска граница /Угар/, у мјесту Бочац.

На дионици магистралног пута Брод на Дрини - Шћепан Поље на снази је забрана саобраћаја за возила чија укупна маса прелази 12 тона и возила чија дужина прелази осам метара.

Због изласка на терен грађевинских машина и возила ангажованих на изградњи аутопута Бањалука - Добој, на магистралном путу Вукосавље - енитетска граница /Каруше/ на дионицама Шешлије - Јоховац и Јоховац - Руданка измијењен је режим саобраћаја, и то тако да ће повремене петнаестоминутне обуставе саобраћаја бити активне сваки пуни час радним данима и суботом од 7.00 до 17.00, а недјељом од 7.00 до 13.00 часова.

Повремене получасовне обуставе саобраћаја због деминирања терена од 9.00 до 15.00 часова најављене су на регионалном путу Поље - Подновље, локалитет Горњи Божиновци, као и на регионалном путу Добој Нови, од мјеста Шеварлије према мјесту Придјел Горњи од 8.00 до 16.00 часова.

На регионалним путевима Укрина - Горња Вијака и Карановац - Митровић на мјесту клизишта саобраћај се одвија једном саобраћајном траком.

До 5. априла траје превентивна акција под називом "Освјетлај образ домаћине, означи трактор жутим ротационим свјетлом" коју проводи АМС Републике Српске у сарадњи са субјектима безбједности саобраћаја.

На путевима у Федерацији БиХ учестали су одрони земље или камења на коловоз, посебно на путним правцима Тузла - Бијељина, Бугојно - Нови Травник, Сарајево - Фоча, Јајце - Бањалука и Брод на Дрини - Гранични прелаз Хум.

На граничним прелазима јутрос нема дужих задржавања.