latinica  ћирилица
29/03/2015 |  09:02 | Аутор: Б92

Порошенко објавио “рат“ олигарсима

Украјински предсједник Петро Порошенко изјавио је у Кијеву да неће допустити олигарсима да “праве хаос“ у Украјини.


Лидер државе која се суочава са великом кризом реаговао је послије оставке гувернера области на истоку Украјине, милијардера Игора Коломојског, због спора с владом у Кијеву.

“Као предсједник, нећу дозволити сукоб унутар власти. Мој приоритет је борба против олигарха“, рекао је Порошенко у интервјуу приватној телевизији ИЦТВ.

Коломојски, који је финансирао и добровољачке јединице за борбу са устаницима у Донбасу, поднио је оставку на мјесто гувернера Дњепропетровска.

Украјинска влада је прошле недјеље, у настојању да ослаби утицај украјинских олигарха, у парламенту прогурала закон који се у основи своди на преузимање контроле над нафтном и гасном компанијом у којој Коломојски има значајан удио.

Он је реаговао слањем наоружане групе с намјером да заузме канцеларије две енергетске компаније у Кијеву. Бивши гувернер Дњепропетровска је и раније користио насилну тактику у својим пословним активностима.

Коломојски је, такође, своје богатство, које Форбс процјењује на 1,3 милијарде долара, користио за финансирање добровљачких одреда за борбу на истоку Украјине. Мада су те јединице биле под контролом владе, он је и даље имао значајан утицај на њих.

Украјински тајкуни су се обогатили 1990-их година, пошто је Украјина стекла независност, и отворено користили своје огромно богатство за утицај на политичаре и владу.

И сам Порошенко је милијардер и још није одустао свог посла у индустрији чоколаде упркос изборним обећањима да се више неће бавити бизнисом ако постане предсједник државе.