latinica  ћирилица
29/03/2015 |  09:22 | Аутор: Б92

Биохакери направили капи за ноћни вид

Група биохакера из Калифорније успјела је да направи капи које људима омогућавају да виде у мраку.

Група такозваних “биохакера” под називом “Science for the Masses” открила је како да људима омогући ноћни вид.

Они су за израду капи уотребили супстанцу Хлорин е6 (Ce6), која има својство појачавања свјетлости, а може се наћи код неких риба које живе у дубоким морским водама.

Биохакери су Ce6 помијешали са инсулином и сланим раствором, добивши раствор који омогућава појачан ноћни вид, и то на даљину до 50 метара.

Да би утврдили да ли је експеримент успио, капи су сипали у очи истраживача Габријела Лицине, једног од чланова групе.

Његове очи су накратко поцрниле, да би се након апсорпције течности вратиле у нормално стање. Да би смањили ризик од оштећења вида усљед изражене осјетљивости на јако свјетло, чланови тима покрили су Габријелове очи црним контактним сочивима. У року од сат времена, његов вид био је примјетно побољшан. Данијела су затим замолили да идентификује симболе у мраку. Истраживач је успјешно обавио задатак у 100 одсто случајева, за разлику од својих колега које нису биле подвргнуте третману - они су у само 33 одсто случајева успјешно препознали симбол.

У другом тесту Габријел је успео да уочи људе у шуми и на 50 метара удаљености, чак и када би били приљубљени уз дрво, што значи да би ово откриће могло да има велику примјену у оквиру спасилачких мисија.

Када је први пут легао да спава након тестирања, Лицина носио наочаре за сунце. Његов вид ујутро вратио се у нормалу, а чак и послије 20 дана није било примјетних посљедица.

Биохакери су у научном раду, међутим, истакли да би хемикалијом ребало да рукују само стручна лица јер постоји велики ризик од цитотоксичности узроковане апсорпцијом спољашњих загађивача кроз кожу.