latinica  ћирилица
29/03/2015 |  09:25 | Аутор: РТРС

У четвртак промоција књиге “И мудри и безазлени, Сусрет са Патријархом”

Читалачкој публици представља се Жана Вукосављевић, дугогодишња новинарка и уредница Религијског програма Радио Телевизије Републике Српске, својим првим књижевним остварењем под називом “И мудри и безазлени, Сусрет са Патријархом”.
“И мудри и безазлени, Сусрет са Патријархом”, аутор Жана Вукосављевић - Фото: РТРС
“И мудри и безазлени, Сусрет са Патријархом”, аутор Жана ВукосављевићФото: РТРС

Промоција књиге биће одржана у четвртак, 2. априла, у 19 часова на Малој сцени у Народном позоришту Републике Српске.

Ауторка описује сусрет са Блаженопочившим патријархом српским господином Павлом са којим је имала част да сними божићни разговор у Београду крајем 2003. године. Због неизмјерног поштовања према личности Патријарха Павла и његових безвременских порука упућених свим људима без разлике, ауторка књиге “И мудри и безазлени, Сусрет са Патријархом” говори о околностима које су претходиле томе незаборавном сусрету, као и сам сусрет са Патријархом у згради Патријаршије Српске православне цркве у Београду.

Покушала је да на што аутентичнији начин пренесе Патријархову живу ријеч, да ју отргне од заборава и подијели са другима. У додатку даје објашњења уз поједине Патријархове одговоре. Ријеч је о информацијама које употпуњују интервју са Патријархом, као што су  извјештаји светих апостола и јеванђелиста Матеја, Марка, Луке и Јована, Житија светитеља итд.

Рецензије за књигу написали су др Владислав Топаловић, професор Православног богословског факултета “Св. Василије Острошки” у Фочи и архимандрит Данило Павловић, игуман манастира Житомислић. Издавачка кућа “Арт-принт” из Бањалуке објавила је књигу “И мудри и безазлени, Сусрет са Патријархом”  Жане Вукосављевић.

Ауторка  је свој првенац посветила свим трагаоцима за смислом постојања и путницима, којима су Љубав, Нада и Вјера водиље на животној стази.