latinica  ћирилица
29/03/2015 |  09:36 | Аутор: РТС

Србија се бори са водом- Јужна Морава у порасту

Послије дводневних обилних падавина водостај ријека углавном стагнира, осим Јужне Мораве, Топлице и Ветeрнице које су још у порасту. Зато је у Пчињском, Топличком и Јабланичком округу и даље на снази ванредна одбрана од поплава.
Поплаве у Србији - Фото: ТАНЈУГ
Поплаве у СрбијиФото: ТАНЈУГ

Пут од Брзећа до туристичког центра на Копаонику који је од синоћ због одрона био затворем, проходан је за саобраћај. Због велике количине воде која се задржава у запуштеним каналима ноћас су евакуисне 22 особе, од којих и 10 дјеце из околине Шапца, Прокупља и Чачка.

У Расинском Округу ниво Јужне Мораве код Мојсиња је на доњој граници ванредних одбрана од поплава. Тренутни водостај је 413 центиметара.

Горњи слив ријеке Расине изнад акумулације Ћелије је у опадању, док Западна Морава и даље расте. У приобаљу ове ријеке поплављено је око 20 хектара пољопривредног земљишта. 

Пут од Брзећа до туристичког центра на Копаонику који је од синоћ због одрона био затворем, проходан је за саобраћај.

Радници Крушевац пута који су цијеле ноћи радили на терену оспособили су једну коловозну траку.

У Сектору за ванредне ситуације тврде да је, за сада, све под контролом и да интервенишу свуда гдје је неопходно.

Начелник Сектора за венредне ситуације Предраг Марић рекао је за РТС да је обишао села Горња и Доња Врањска одакле је евакуисано 15 особа, од којих шесторо дјеце.

Према његовим ријечима, вода се из тог краја полако повлачи, али евакуисани грађани још два дана сигурно неће моћи да се врате у своје домове.

Марић је рекао да се ситуација полако смирује, али да до 30. марта постоји потенцијална опасност од поплава и екипе ће до тада бити на терену.

Неколико десетина хектара пољопривредног земљишта поплављено је у Куршумлији, Прокупљу и Пожешком крају. У Ариљском крају угрожени су засади малина.

Вода из пожешког краја се полако повлачи. Међутим, како јевља дописник РТС-а свакако ће бити посљедица, јер је потребно времена да се вода повуче па ће радови на њивама каснити.