latinica  ћирилица
29/03/2015 |  10:56 | Аутор: СРНА

Сутра наставак сједнице Дома народа без спорне тачке

За сутра је заказан наставак сједнице Дома народа Паралментарне скупштине БиХ, прекинуте 17. марта због недоласка српских делегата из СНСД-а и ДНС-а незадовољних предложеним саставом једне од заједничких комисија парламента БиХ.
Дом народа Парламентарне скупштине БиХ - Фото: СРНА
Дом народа Парламентарне скупштине БиХФото: СРНА

Заказивању наставка сједнице претходио је договор у Проширеном колегијуму Дома народа да се са дневног реда скине спорна тачка о избору Заједничке комисије за надзор над радом Обавјештајно-безбједносне агенције /ОБА/ БиХ.

На сједници Проширеног колегијума, одржаној 23. марта, договорено је да ова тачка неће бити разматрана на сједницама Дома народа све док то питање не буде ријешено на сједници Заједничког колегијума Представничког и Дома народа.

Уз избор чланова осталих заједничких комисија оба парламентарна дома предвиђено је да делегати размотре извјештај о провођењу општих избора у БиХ 2014. године, те годишњи извјештај Високог судског и тужилачког савјета /ВСТС/ БиХ за 2013. годину.

У наставку сједнице Дома народа требало би да буду изабрани и чланови делегација парламента БиХ из Дома народа у Интерпарламентарној унији, у Парламентарној скупштини Савјета Европе, Парламентарној скупштини ОЕБС-а, Парламентарној скупштини НАТО-а, Централноевропској иницијативи, Парламентарној скупштини Медитерана, Парламентарној скупштини Уније за Медитеран, Парламентарној скупштини Процеса сарадње у југоисточној Европи и Парламентарној скупштини франкофонског говорног подручја.

Проблем при избору чланова Заједничке комисије за надзор над радом ОБА настао је у Представничком дому гдје је, мимо првобитно постигнутог договора, умјесто Николе Шпирића из СНСД-а изабран Садик Ахметовић, посланик СДА.

Представници СНСД-а и ДНС-а у Представничком и Дому народа истакли су да је неприхватљиво да од 12 чланова те комисије буду три Србина, пет Бошњака и четири Хрвата и да најјача политичка партија у опозицији – СНСД нема ниједног члана из Представничког дома.

Заједничку комисију за надзор над радом ОБА чине по шест чланова из Представничког дома и Дома народа парламента БиХ, а предсједавајући се бира из реда опозиционих партија.