latinica  ћирилица
29/03/2015 |  18:20 | Аутор: СРНА

Србија, ријеке у стагнацији и повлачењу

Већина ријека у Србији су у стагнацији или се повлаче у корита, док благи пораст једино биљежи Велика Морава.
Поплаве у Србији - Фото: ТАНЈУГ
Поплаве у СрбијиФото: ТАНЈУГ

 Замјеник начелника Управе за ватрогасно-спасилачке јединице Драган Дончевски каже да је ситуација много боља него што је била јуче и током ноћи, те да данас није било потребе за евакуацијама ширих размјера.

Он је подсјетио да обилне кише и повишени водостаји протеклих дана нису однијели жртве, нити је било повријеђених.

"И даље је на снази ванредна ситуација у општинама Прокупље и Дољевац, с тим што се синоћ у Дољевцу излила Топлица, поплавила неколико кућа и грађани су се сами, без асистенције ватрогасно-спасилачких јединица, евакуисали", рекао је Дончевски.

Он је истакао да припадници ватрогасно-спасилачке јединице и даље помажу грађанима у ојачавању бедема и црпљењу воде, преносе београдски медији.

Према његовим ријечима, једна од најпроблематичнијих интервенција била је у Лесковцу, гдје је синоћ и данас брањена трафо-станица да би био спријечен улазак воде.

"Заједно са грађанима постављени су бедеми од џакова од песка и вршено је црпљење воде. То смо успели да урадимо, па је обезбеђено стабилно снабдевање електричном енергијом", рекао је Дончевски.

Он је истакао да ће припадници Сектора за ванредне ситуације остати на терену све док се ситуација не смири.

"Према најавама Републичког хидрометеоролошког завода, хидролошка ситуација би требало да буде стабилна ових дана, али без обзира на све то припадници Сектора за ванредне ситуације остаће и даље на терену, за сваки случај, док не добијемо сигнал да је ситуација мирна", рекао је Дончевски.