latinica  ћирилица
29/03/2015 |  21:30 | Аутор: СРНА

Епископ Јован: Јасеновац - мјесто голготе, али и васкрсења

Његово преосвештенство епископ славонски Јован рекао је вечерас у Бијељини да је Јасеновац светиња и да земља тог стратишта "бруји васкрсењем".
Његово преосвештенство епископ славонски Јован - Фото: СРНА
Његово преосвештенство епископ славонски ЈованФото: СРНА

 
"Још је у нама идеја и виђење Јасеновца као неког сивог, тешког, бетонског мјеста на коме влада безнађе, бесмисао и тежина. Доња Градина и Јасеновац су у ствари земља која бруји васкрсењем, које долази. Нема другог мјеста које тако подсјећа на Велику суботу", рекао је владика Јован.

На предавању "Јасеновац виђен из Свете земље" епископ славонски говорио је о искуствима Јевреја и њиховог поштовања хероја и жртава холокауста.

Владика је указао да социјалистички режим од 1945. до 1992. године у бившој Југославији није дозвољавао истраживања о страдању у Другом свјетском рату.

"Број жртава у Јасеновцу је прије свега гријех, одговорност и кривица режима који није допустио, није подстицао, није одобравао и није дозвољавао истраживање", рекао је епископ Јован.

Према ријечима владике Јована, једино што се поуздано зна је 90.000 имена које има Музеј жртава геноцида у Београду.

"Сав тај бол сада се преображава и суштина тек излази пред нас, Јасеновац је светиња, а једини начин да се у ту светост увјеримо је да пођемо на то поље Градине и Јасеновца, на ту голготу и ту земљу која ври васкрсењем", истакао је владика Јован.

Предавање владике Јована дио је циклуса предавања које је током Великог поста организовао Мисијски фонд Епархије зворничко-тузланске.