latinica  ћирилица
29/03/2015 |  22:13 | Аутор: Агенције

Калифорнији пријети велика суша због марихуане

Марихуана је биљка којој треба много воде, а како је број фарми канабиса у Калифорнији у константном порасту , тако је и опасност од суше у овој америчкој држави све већа, упозоравају стручњаци.

Иако је рекреативно коришћење марихуане у Калифорнији забрањено, гајење канабиса за медицниску употребу није и од 1996. године је у сталном порасту. Сваке године све је више приватних фарми које узгајају канабис.

Марихуана тражи много више воде од других биљака које се гаје у Калифорнији, као што је на примјјер грожђе, коме је потребно дупло мање воде.

Количина воде које биљке марихуане узимају из земље је толико велика, да је немогуће надомјестити је заливањем, каже студија коју је објавио магазин Public Library of Science.

Мањи потоци су потпуно пресушили због све већег броја фарми марихуане, док је из истог разлога, количина воде у многим ријекама све мања. У неким ријекама ниво воде се толико смањио, да је живот риба и осталог подводног свијета угрожен.

У закључку студије се наводи: “Ако стопа узгајања марихуане у сјеверној Калифорнији настави да се повећава овим темпом, посљедице за водене врсте би могле бити катастрофалне. Ово није шала, ситуација је алармантна“.

Приватне плантаже марихуане се углавном налазе на сјеверозападу Калифорније, у дијеловима који су густо пошумљени, изоловани и у којима је густина насељености мала. Због тога је отежан приступ надлежнима да направе стопроцентно тачно испитивање утицаја марихуане на сушу, па се страхује да је реално стање ствари још горе него што је објављену у магазину Public Library of Science.