latinica  ћирилица
30/03/2015 |  07:51 | Аутор: СРНА

Дом народа ПС: Српски делегати против измјена и допуна кривичног закона

Дом народа Парламентарне скупштине БиХ одбацио је Приједлог закона о измјенама и допунама Кривичног закона БиХ, након што о закону преосталом у процедури из прошлог сазива није постигнута сагласност у Колегијуму овог дома. Против су била сва петорица делегата из српског народа.
Дом народа Парламентарне скупштине БиХ - Фото: СРНА
Дом народа Парламентарне скупштине БиХФото: СРНА

Предсједник Централне изборне комисије  БиХ Стјепан Микић позвао је данас Парламентарну скупштину БиХ на доношење измјена и допуна Изборног закона.
Микић је данас представио Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Извјештај ЦИК-а о општим изборима из октобра 2014. године, истичући да је то први извјештај Комисије о неким проведеним изборима.

Намјера достављања овог извјештаја, према Микићевим ријечима, била је да се парламент БиХ подстакне на кораке с циљем стицања услова за попуњавање Клуба српских делегата у Дому народа Парламента Федерације БиХ.

Подсјећајући да је у Дому народа федералног Парламента попуњено 13 од 17 мјеста намијењених српском народу, Микић је позвао Парламентарну скупштину на доношење хитних законских измјена да би овај проблем био ријешен и Клуб Срба попуњен.

Он је додао да је циљ извјештаја о општим изборима и да се парламент БиХ подстакне на формирање интерресорне радне групе за припрему приједлога измјена и допуна Изборног закона БиХ.

Истичући да Изборни закон не би требало мијењати у изборној години, Микић је констатовао да има времена да у току ове године буде сачињен, ако то парламент оцијени потребним, и нови приједлог Изборног закона.

"Важећи Изборни изакон БиХ треба темељно претрести, можда сачинити и нови, у којем би било задржано све позитивно из садашњег", рекао је Микић.

Он је подсјетио да је прошла интерресорна радна група за изборни закон усагласила 28 амандмана, али да ниједан није отишао у парламентарну процедуру јер није постигнута сагласност о амандману у вези са градом Мостаром.

УСКОРО ИЗМЈЕНЕ И ДОПУНЕ КРИВИЧНОГ ЗАКОНА

Приликом расправе о Приједлогу закона о измјенама и допунама Кривичног закона БиХ средином прошле године чланови Клуба делегата из српског народа из прошлог сазива Дома народа упозорили су да се предложеним законским рјешењима преносе надлежности са ентитета на БиХ.

Одбијеним законом било је предвиђено и разграничење надлежности за поједина кривична дјела која су садржана и у кривичним законима ентитета и Брчко дистрикта ради отклањања могућих сукоба надлежности између њихових полицијских и правосудних тијела.

Дом народа усвојио је закључак да се Савјет министара БиХ задужи да у што краћем року размотри и предложи измјене и допуне Кривичног закона, имајући у виду захтјеве међународних институција.

Измјене Кривичног закона потребне су да би се домаће законодавство хармонизовало са међународним правом и ускладило са препорукама Одбора експерата Савјета Европе за евалуацију борбе против прања новца и финансирања терористичких активности /Манивал/.

Недавно су оба Дома Парламентарне скупштине усвојила законску одредбу о спречавању прања новца и финансирања терористичких активности, чиме је испуњен услов да БиХ не доспије на "црну листу" Манивал комитета.

Након неуспјелог усаглашавања у Колегијуму, Дом народа данас је одбио и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о платама и другим накнадама у судским и тужилачким институцијама на нивоу БиХ.

Против предложеног закона, којим је било предвиђено увођење накнада за топли оброк и одвојени живот за судије и тужиоце у Суду и Тужилаштву БиХ, били су сви српски делегати.

Дом народа једногласно је потврдио одлуку Предсједништва БиХ о учешћу групе подофицира Оружаних снага БиХ у операцији подршке миру Одлучна подршка у Авганистану.

КРИТИКЕ НА РАД ВСТС И ПРАВОСУЂА БиХ

У расправи о годишњем извјештају Високог судског и тужилачког савјета /ВСТС/ БиХ за 2013. годину у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ критикован је рад ВСТС и правосуђа, уз оцјену да има простора за побољшање њиховог рада.  Предсједавајући Клуба делегата српског народа Средоје Новић, на основу бројних приговора на рад тужилаца и судија, поставио је питање ко је бирао и постављао те кадрове?

"ВСТС - он је одабирао те кадрове", констатовао је Новић, оцијенивши да би било добро паралелно са извјештајем ВСТС разматрати и извјештаје Тужилаштва и Суда БиХ како би се могао тражити излаз из постојеће ситуације у правосуђу у БиХ.

Он је критиковао присуство медија приликом хапшења у, како је рекао, углавном маргиналним преметима.

"Таква хапшења имају за циљ демонстрацију силе", рекао је Новић и додао да грађани БиХ не заслужују све већи страх који се тиме изазива.

Када је ријеч о утицају политике на правосуђе, Новић је истакао да би волио да чује конкретна имена оних који утичу на носиоце правосудних институција и да се на основу тога води расправа.

Хрватски делегат Мартин Рагуж рекао је да одговорност за независно и ефикасно правосуђе није само на ВСТС, него и на Парламентарној скупштини као законодавцу.

Оцијенивши да сви одговорни у БиХ треба да се замисле над ситуацијом у правосуђу БиХ, Рагуж је истакао да питање политичког утицаја на правосуђе заслужује посебну пажњу.

Марио Караматић из Клуба хрватских делегата рекао је да јавност БиХ мјесецима свједочи фарсама у поступцима Тужилаштва и Суда БиХ, а да ВСТС не реагује.

Он је поздравио податак из извјештаја о повећању броја ријешених предмета, али уз оцјену да судови и тужилаштва ефикасно раде само када треба "дерати кожу малим људима".

"Закон треба бити једнак за све, али у БиХ су ипак неки једнакији", рекао је Караматић.

Српски делегат Драгутин Родић навео је да се из извјештаја види да постоји латентан раст неријешених комуналних предмета, али и притужби на рад носилаца правосудних функција.

"То говори да правосудне институције не раде како треба и да немају висок степен повјерења оних који су упућени на те институције", рекао је Родић, истичући да нема мјеста задовољству радом правосуђа у БиХ.

Родић је дао подршку наставку структуралног дијалога о правосуђу, наводећи да је то начин гђе треба постићи сагласност како би правосудне институције имале висок степен повјерења грађана.

Дарко Бабаљ из Клуба делегата српског народа истакао је да је велики број Срба незадовољан радом правосуђа у БиХ.

"Све је већи степен криминала који свједочи колико су судије и тужиоци радили", рекао је Бабаљ и сагласио се да дио кривице за такво стање има и парламент БиХ.

Фахрудин Радончић истакао је да од правне сигурности зависи будућност БиХ и долазак страних инвеститора.

Он је подсјетио на бројне процесе против поличара у БиХ за које су судови донијели ослобађајуће пресуде.

"Нико није сносио консеквенце за то", рекао је Радончић и заложио се за боља законска рјешења која ће обезбиједити праведнији правосудни систем у БиХ.