latinica  ћирилица
30/03/2015 |  08:10 | Аутор: Агенције

Званичници Српске са амбасадорима Србије и Чешке (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик разговарао је данас у Бањалуци са првим замјеникм високог представника у БиХ Дејвидом Робинсоном.
Предсједник Републике Српске Милорад Додик са првим замјеником високог представника у БиХ Дејвидом Робинсоном - Фото: СРНА
Предсједник Републике Српске Милорад Додик са првим замјеником високог представника у БиХ Дејвидом РобинсономФото: СРНА

Након што је брзо формирала све органе власти, послије проведених општих избора, Република Српска је већ кренула у усвајање низа реформских закона, који су практичан одоговор на препоруке Европске комисије, истакао је предсједник Додик током данашњег састанка.

Услови за кандидатски статус БиХ су сада захтјевнији него раније, рекао је предсједник Додик, и подсјетио амбасадора Робинсона на раније услове које је пред БиХ поставила ЕУ, као и на проактивну улогу коју је Република Српска у процесу испуњава тих услова имала сво вријеме.

Додик и амбасадор Србије у БиХ Станимир Вукићевић разговарали су о провођењу Споразума о специјалним паралелним везама Српске и Србије.

Додик је информисао амбасадора Србије о тренутној политичкој и економској ситуацији у Српској, саопштено је из кабинета предсједника Српске.

Додик је, у разговору са амбасадором Чешке у БиХ Јакубом Скалником, подсјетио да је Српска четрнаест реформских закона ставила у процедуру, а да се ускоро очекује сет нових законских рјешења којима ће се додатно побољшати положај привреде.

Предсједница Владе Српске Жељка Цвијановић разговарала је са амбасадором Републике Србије у БиХ Станимиром Вукићевићем о актуелним политичким и економским темама у Српској и региону, процесу европских интеграција, унапређењу економске сарадње те реформама које је Влада Републике Српске започела у 2015. години.

Како је саопштено, саговорници су размијенили мишљење и о припремама за одржавање наредене заједничке сједнице влада Републике Српске и Србије, које се реализују у оквиру Споразума о специјалним и паралелним везама, а на којој ће између осталог бити ријечи и о могућностима за заједнички наступ према трећим тржиштима.

Премијерка Цвијановић и амбасадор Србије Вукићевић

 И министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић разговарао је са амбасадором Вукићевићем о могућностима унапређења привредне сарадње Републике Србије и Републике Српске.

Вукићевић и Ђокић су размијенили информације о активностима и намјерама предузећа из Републике Србије који реализују дио својих пословних планова и у Републици Српској.

Констатовано је да Српска има добар пословни амбијент, те да србијанске команије, као што је то „Нафтна индустрија Србије“, остају са сједиштем у Српској и наставиће радити у пуном капацитету.

На састанку је закључено да простор за унапређење сарадње постоји, те да ће министарство и амбасада пружити максималну помоћ у реализацији конкретних пројеката за које искажу интерес привредници Србије и Републике Српске.

Састанку је присуствовао и генерални конзул Републике Србије у Бањалуци Владимир Николић.

Цвијановићева је примила у посјету амбасадора Републике Чешке у БиХ Јакуба Скалника. Тема разговора је била најновија иницијатива ЕУ која би требало да омогући брже кретање БиХ ка ЕУ и могућностима за ступање на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању.

Премијерка Цвијановић и чешки амбасадор Јакуб Скалник

Цвијановићева је нагласила да је овом иницијативом ЕУ послала позитивну поруку, али да је да је кључ процеса европских интеграција успостављање ефикасног механизма координације који мора бити заснован на уставним надлежностима свих нивоа власти. Напоменула је да на путу ка Европској унији и даље један од услова остаје провођење одлуке „Сејдић-Финци“ о којем Република Српска има усаглашен став.

Премијерка је упознала чешког амбасадора и са главним правцима дјеловања Владе Српске у области привреде предвиђених Економском политиком за 2015. годину чији је циљ растерећење привреде, очување социјалне сигурности и запошљавање.

Цвијановићева је разговарала и са првим замјеником високог представника у БиХ Дејвидом Робинсоном.

Саговорници су размијенили мишљење о актуелној економској и политичкој ситуацији у Српској и БиХ, са освртом на процес формирања власти. Предсједница Цвијановић је овом приликом нагласила да је Влада Српске и даље једина формирана извршна власт у БиХ са усвојеним кључним документима - Економском политиком и Буџетом за 2015. години.

Током састанка предсједница Владе је истакла да је Српска показала јасно опредијељење за реформске процесе и активну улогу у процесу европских интеграција, те да ће у наредном периоду Влада Српске наставити да проводи активности и мјере на унапређењу привредног амбијента и стварању услова за привредни раст.

На састанку је разговарано и о безбједносним изазовима у БиХ, посебно у области борбе против тероризма.

Предсједник Народне скупштине Српске Недељко Чубриловић рекао је да парламенти у БиХ треба да преузму свој дио одговорности за провођење Изјаве о принципима приступања БиХ ЕУ, коју је Народна скупштина Српске раније једногласно прихватила.

Чубриловић је, у разговору са чешким амбасадором у БиХ Јакубом Скалником, истакао да су власти Српске кренуле у реализацију европске изјаве усвајањем више нацрта реформских закона, оријентисаних на олакшавање пословања, те најавио да ће и на наредној редовној сједници Народне скупштине, средином априла, бити разматран други сет реформских закона.

Он је изразио спремност да се, након очекиваног конституисања власти у Федерацији БиХ, организује састанак руководства ентитетских парламента да би било усаглашено ђеловање у вези са испуњавањем приниципа из европске изјаве.

Чубриловић је указао на неаргументовану политичку опструкцију од Хрватске, као чланице ЕУ, када је ријеч о изградњи моста на Сави код Градишке као најпрометнијег граничног прелаза, што отежава саобраћајну повезаност Републике Српске и БиХ са земљама ЕУ, саопштено је из кабинета предсједника парламента Српске.

Скалник је најавио да ће Чешка задржати пријатељски курс према Српској и БиХ, истичући да ће, с циљем унапређења сарадње, у БиХ ускоро допутовати чланови Одбора за пољопривреду чешког парламента да би разговарали са посланицима из ресорних парламентарних одбора у БиХ.

Чубриловић је изјавио да је приоритет институција Српске развој реалног сектора и унапређење привреде, да би се омогућило брже и ефикасније рјешавање политичких и социјалних питања.

- Један од проблема са којима се сусрећемо је изградња моста на Сави код Градишке, јер у потпуности није стављен у функцију аутопут Бањалука - Градишка. За нас је веома важно унапређење инфраструктуре, као основе укупног привредног развоја", рекао је Чубриловић новинарима, након састанка са првим замјеником високог представника у БиХ Дејвидом Робинсоном. Он је оцијенио да Робинсон веома добро разумије проблематику у БиХ, и изразио очекивање да ће заједнички радити на рјешавању отворених питања.

Робинсон је истакао да се БиХ суочава са великим изазовима, али да њихово рјешавање захтијева координацију свих нивоа власти и друштва.