latinica  ћирилица
30/03/2015 |  08:36 | Аутор: Агенције

Земан: У Москву идем да захвалим што не морам да говорим "Хајл Хитлер"

Предсједник Чешке Милош Земан изјавио је јуче да у Москву на војну параду 9. маја и прославу 70. годишњице краја Другог свјетског рата иде да изрази захвалност што данас у Чешкој не мора да говори њемачки и поздравља с "Хајл Хитлер".

"Ја не идем тамо због војне параде, идем да одам пошту за погинулих 150.000 војника. Као израз захвалности за то што у овој земљи не морамо да говоримо њемачки као послушни колаборанти, што не морамо да поздрављамо Хајл Хитлер, Хајл Химлер, Хајл Геринг...", казао је он у редовном интервјуу за приватни радио Frekvencе 1.

Земан је подсјетио да без Совјетског Савеза не би било могуће побиједити Хитлерову Њемачку.

"А 20 милиона жртава је цијена за ту побједу, тако да ми неће сметати понеки тенк на Црвеном тргу", рекао је он алудирајући на предсједнике сусједних земаља, Пољске Броњислава Коморовског и Словачке Андреја Киску који су одбили позив предсједника Русије Владимира Путина на параду с образложењем да не могу у тренутку сукоба у Украјини да гледају дефиле силе руске војске.

На критике да у Москву иде као један од ријетких лидера чланица Европске уније, а да ће на паради 9. маја бити сјеверно-корејски вођа Ким Џонг Ун, Земан је одговорио шалом да ће гледати да стане што даље од њега како неком не би пошло за руком да их услика заједно.

"Претпостављам да ће бити парада, онда заједничка фотографија када ћу се трудити да станем што даље од Ким Џонг Уна зато што сам најавио да му нећу пружити руку, а онда ће нам вјероватно дати нешто да једемо", рекао је он.

Земан је поновио да му не смета што кроз Чешку демонстративно друмом пролазе амерички војници у конвоју под заставом НАТО да покажу да источноевропске чланице западног војног савеза које се плаше Русије неће бити препуштане саме себи.

"Изненадиле су ме реакције неких људи. Разумијем људе који су против таквог премјештања (америчких војника на борбеним возилима). Не схватам само људе који тај конвој означавају за америчку окупацију Чешке. То је већ психијатријска дијагноза", рекао је Земан.