latinica  ћирилица
30/03/2015 |  08:41 | Аутор: ТАНЈУГ

Сана бомбардована током ноћи и јутра

Главни град Јемена Сана бомбардован је током претходне ноћи и јутрос, казали су житељи престонице, петог дана ваздушне офанзиве коалиције арапских земаља, на челу са Саудијском Арабијом, против снага Хута које су противници предсједника Абдерабоа Мансура Хадија.

Један од становника је испричао да су напади, углавном, били концентрисани око дипломатског дијела Сане. "Прошла ноћ је била паклена", изјавио је један јеменски дипломата. Он је рекао да су гађана и складишта оружја која се, како се вјерује, налазе у тунелима ископаним у планинама које гледају на град, преноси Ројтерс.

Саудијска Арабија је 26. марта објавила да су она и још девет сунитских земаља почеле бомбадовање положаја оружаних формација шиитских Хута под чијом контролом се налази Сана и који су савезници Ирана, главног саудијског противника у том региону.

Иран, који твди да не пружа војну помоћ Хутима, саопштио је јуче да је у ваздушним ударима у ноћи између суботе и недјеље убијено 35, а рањено 88 људи, али Ројтерс напомиње да се ови подаци не могу провјерити из независних извора.

Коалиција предвођена Саудијском Арабијом бомбардује положаје побуњеника широм Јемена, у намјери да спријечи пад предсједника Абдерабоа Мансура Хадија.

Мансур Хади, кога су Хути након освајања главног града Сане прошле јесени ставили у кућни притвор, успио је да побјегне у Аден, град на југу Јемена, који је тренутно под опсадом побуњеника. Кампања ваздушних напада међународне коалиције, коју предводи Саудијска Арабија, одговор је на офанзиву јеменског шиитског племена Хута, које подржава Иран.