latinica  ћирилица
30/03/2015 |  16:32 | Аутор: klix.ba

Инцко интервенисао у ЦИК-у

Како се сазнаје, високи представник Валентин Инцко тражио је од Централне изборне комисије БиХ да не ставља ван снаге Упутство којим се омогућује да премијери и министри паралелно обављају функције министара и делегата до успоставе нове извршне власти.
Валентин Инцко - Фото: СРНА
Валентин ИнцкоФото: СРНА

На данашњој сједници Централне изборне комисије БиХ одбијен је Приједлог одлуке о стављању ван снаге Упутства за примјену члана 1.8 став (4) и члана 1.3а став (3) Изборног закона БиХ.

Како се сазнаје пред сами почетак сједнице чланови Централне изборне комсије БиХ добили су упозорење од ОХР-а, тачније од високог представника Валентина Инцка који је изричито захтијевао да Централна изборна комисија БиХ не ставља ван снаге Упутство.

Подсјећамо, ради се о Упутству којим се омогућава да предсједавајући и министри у Вијећу министара БиХ, као и премијер и министри у Влади Федерације БиХ, а који су изабрани у Парламентарну скупштину БиХ и Парламент Федерације БиХ, могу наставити вршити своје министарске дужности и гласати у органима законодавне власти до успоставе нове извршне власти на ентитетском и државном нивоу.

Како сазнајемо, против ове одлуке гласали су Ахмет Шантић и Суад Арнаутовић. На данашњој сједници није постојала двотрећинска већина за доношење Приједлога одлуке јер сједници није присуствовала чланица ЦИК-а Ирена Хаџиабдић.