latinica  ћирилица
30/03/2015 |  18:27 | Аутор: СРНА

Суђење Младићу: Нереалан број страдалих у Брањеву

Некадашњи командант Десетог диверзантског одреда при Главном штабу Војске Републике Српске Милорад Пелемиш изјавио је данас у Хагу да ни он нити тадашњи командант Главног штаба Војске Републике Српске генерал Ратко Младић нису наредили стријељање заробљених муслимана из Сребренице јула 1995. године.
Ратко Младић - Фото: архив
Ратко МладићФото: архив

Дајући исказ као свједок одбране на суђењу генералу Младићу у Хашком трибуналу, Пелемиш је истакао да је у вријеме злочина на фарми Брањево код Зворника 16. јула 1995. године, био у болници због повреде у саобраћајној незгоди.

Припадник Пелемишовог одреда Дражен Ердемовић рекао је 1996. године пред Хашким трибуналом да је на фарми Брањево, заједно с још петорицом чланова те јединице, стријељао око 1.200 муслимана, преносе београдски медији.

Напомињући да у прво вријеме није вјеровао у причу о стријељању, а да сада вјерује, Пелемиш је оцијенио да ипак није реалан навод о толиком броју жртава и истакао да је на процесима починиоцима у Сарајеву доказано да је било убијено највише 200 људи.

Он је указао и да шесторица војника нису могла убити тако много заробљеника.

Пелемиш је навео да су Ердемовић и остали, у тренутку злочина, били на одмору и зато ван контроле, а и нико им тог дана није дао задатак, па ни главни обавјештајни официр Главног штаба Војске Републике Српске Петар Салапура, непосредно надређен одреду.

"Како сам ја могао да им наредим кад је Ердемовић рекао да је сазнао тек кад је дошао на Брањево да ће стријељати људе", рекао је Пелемиш.

Пелемиш је негирао и Ердемовићеву тврдњу да је он наредио убиство једног мушкарца у центру тек заузете Сребренице, 11. јула 1995. године, тврдећи да Ердемовић тако нешто није могао ни видјети, ни чути, јер није био присутан.

Суђење генералу Младићу биће настављено сутра, исказом сљедећег свједока.