latinica  ћирилица
30/03/2015 |  18:47 | Аутор: БЕТА

Церар: Није вријеме за одштету од Њемачке

Словеначки премијер Миро Церар изјавио је да није прави тренутак да држава поново актуелизује питање ратне одштете од Њемачке.
Миро Церар - Фото: архив
Миро ЦерарФото: архив

То је предложила опозициона Удружена љевица, позивајући се на примјер грчке владе.

У одговору на питање када ће његова влада донијети закон о материјалном обештећењу жртава рата и затражити исплату ратних репарација од Њемачке, која је у Другом свјетском рату дио Словеније окупирала, а дио анектирала, Церар је рекао да таква питања треба ставити "у шири политички и историјски контекст".

Премијер је подсјетио да је од тих догађаја прошло 70 година и да је Словенија на билатералном нивоу то питање престала да отвара у контактима с Њемачком 2004. године, од уласка у Европску унију, пренела је Хина.

Према Цераровим ријечима, Словенија још сматра да питање ратне одштете није адекватно и праведно ријешено, иако Њемачка тврди да је питање коначно затворено и да је Словенија имала користи од комерцијалних кредита које је Њемачка одобрила бившој Југославији 1970-их година.

Међутим, додао је премијер, није право вријеме да се то питање реактуализује, како је то сада током преговора о својим дуговима учинила грчка влада.

Одбијајући тврдње Удружене љевице да је словеначка влада "сервилна" према Њемачкој и канцеларки Ангели Меркел, Церар је навео да то није истина и да се његова влада никоме "не клања", а да питање њемачког ратног дуга не сматра коначно затвореним, већ да за постављање тог питања није право вријеме.