latinica  ћирилица
30/03/2015 |  19:03 | Аутор: СРНА

Главашу притвор до маја 2016. године

Врховни суд Хрватске донио је данас одлуку да се Бранимиру Главашу, који је био осуђен за ратне злочине над српским цивилима у Осијеку, одреди истражни притвор до 5. маја 2016. године.

- У образложењу одлуке, Врховни суд се реферисао на одлуку Уставног суда, сматрајући да је Уставни суд првенствено и конкретно укинуо њихову одлуку само у дијелу који се односи на одређивање, односно неодређивање крајњег рока трајања истражног затвора, изјавио је Крешимир Девчић, портпарол загребачког Жупанијског суда, којем је данас достављена ова одлука.

Он је рекао да се у том смислу Врховни суд "реферисао на начела размјерности, те забране дискриминације на коју је упутио Уставни суд, али и на казне осталих Главашевих суосуђеника за ратни злочин над српским цивилима у Осијеку", преносе хрватски медији.

Због тешког здравственог стања Главаша, одбрана је поновно затражила да он буде пуштен на слободу, а о том приједлогу сутра ће одлучивати Ванрасправно вијеће загребачког Жупанијског суда.

Уставни суд је прошле седмице дјелимично укинуо одлуку Врховног суда којом је Главаш враћен у истражни затвор и затражио да нова одлука буде донесена до 5. априла.

Главаш је у истражном затвору у Реметинцу од 5. марта, када је почео и штрајк глађу. Због нарушеног здравственог стања, хитно је јуче пребачен у затворску болницу.

Уставни суд Хрватске 12. јануара укинуо је пресуду Врховног суда у случајевима "гаража" и "селотејп", у којима је Главаш правоснажно осуђен на осам година затвора због ратног злочина над српским цивилима у Осијеку 1991. године.

Од Врховног суда, Уставни суд је затражио да понови поступак којим је потврдио осуђујућу пресуду загребачког Жупанијског суда.

Након укидања правоснажне пресуде, на снази је остала неправоснажна пресуда, којом је Главаш био осуђен на десетогодишњу казну затвора.

Од укупно пет година и четири мјесеца, Главаш је у мостарском затвору био четири године, а преостали дио казне одслужио је у Сарајеву и Зеници.