latinica  ћирилица
30/03/2015 |  19:32 | Аутор: klix.ba

ФБиХ у кредитном ропству: За 2015 планирана велика задуживања

На сједници Заступничког дома Парламента Федерације БиХ сутра ће се наћи и приједлог буџета Федерације БиХ за 2015. годину, о чему ће се одлучивати по хитној процедури.

Према приједлогу буџета који је Влада Федерације БиХ упутила у парламентарну процедуру, буџет Федерације БиХ за 2015. годину износиће 2,33 милијарде КМ, што је за 141 милион КМ, односно 5,7 посто, мање у односу на буџет за 2014.

Влада Федерације БиХ у уводним напоменама наглашава како је планирање буџета одувијек представљало изузетно значајно питање у свим земљама свијета.

“У случају када се земља налази у кризној ситуацији, односно када је угрожена фискална позиција земље, планирање буџета добија посебан значај. У Федерацији Босне и Херцеговине планирање буџета је једно од најважнијих питања, с обзиром на то да су из године у годину приходи знатно мањи од расхода, те је увијек потребно изнаћи могућности додатног финансирања и смањивати расходе иако баш и не постоји простор за смањење“, стоји у образложењу Приједлога буџета.

У 2015. Федерација БиХ ће се задужити 680 милиона КМ. Планирано је да се 200 милиона КМ добије од ММФ-а, односно 4. фазе стенд-бај аранжмана. Федерација ће се додатно задужити и од Свјетске банке (54 милиона КМ), емисије обвезница (110 милиона КМ), те емисије трезорских записа (320 милиона КМ).

Истовремено, буџетом за 2015. планирано је да се за издатке на отплате дугова издвоји 885 милиона КМ, док ће се за камате издвојити 89 милиона КМ.

Влада Федерације БиХ очекује да ће, иако спор, услиједити привредни опоравак. Такође, најављују додатне структурне реформе и смањивање јавне потрошње.

Ипак, и сама Влада Федерације БиХ признаје да “кресање“ јавне потрошње и не иде баш најбоље.

“Важно је нагласити да је у бруто платама и накнадама дошло до повећања планираних средстава, те укупног броја запослених. Разлог за то је испуњење законске обавезе исплате плата и накнада дужносницима (послници, министри, савјетници) шест мјесеци након престанка њиховог мандата уколико немају заснован радни однос, те реализација антикорупционог сета закона, због чега су формирана посебна тијела у оквиру Федералног тужилаштва и Врховног суда Федерације БиХ“, стоји у образложењу Приједлога буџета Федерације БиХ за 2015. годину.