latinica  ћирилица
30/03/2015 |  20:13 | Аутор: СРНА

Влајић: Берани свједочи о ономе што није видио

У наставку суђења лидеру Грађанске иницијативе "Србија, демократија, правда" Оливеру Ивановићу и још четворици Срба пред Основним судом у Косовској Митровици, данашњи свједок тужилаштва, позоришни режисер Халит Берани рекао је да није био очевидац догађаја 1999. и 2000. године за које је Ивановић оптужен, а одбрана је његово свједочење оцијенила некредибилним.
Оливер Ивановић - Фото: Бета
Оливер ИвановићФото: Бета

Берани је свједочење заснивао на препричавању онога што су му о злочинима 1999. и 2000. године испричали очевици и чланови породица страдалих, преносе београдски медији.

Он је рекао да Ивановића познаје од раније, а да га је 16. априла 1999. године, два дана послије убиства Албанаца у јужном дијелу Митровице, видио у плавој униформи и са аутоматском пушком.

Берани је додао да Драгољуба Делибашића није видио након рата, а да не зна остале оптужене - Илију Вујачића, Небојшу Вујачића и Александра Лазовића.

Бивши припадник ОВК Берани /65/ познат је по томе што је 17. марта 2004. године новинарима на Косову пренио лажну информацију да су Срби одговорни за утапање албанских дјечака у ријеци Ибар, након чега је почео мартовски погром над Србима.

Он је током 2002. године био један од првих свједока на суђењу Слободану Милошевићу у Хагу.

Ивановићев адвокат Небојша Влајић рекао је да је Берани "професионални албански сведок, који је увек сведочио о ономе што није видео" и оцијенио његово свједочење некредибилним.

Влајић је указао да Берани није био свједок догађаја ни из 1999. нити из 2000. године, али да му, опет, то није сметало да о томе говори.

"Његово сведочење је потпуно некредибилно, реч је о компромитованом сведоку који је доказано више пута до сада лагао. Према томе, сигуран сам да ће и ово његово сведочење суд оценити као такво. Поред тога, ово сведочење, потпуно сам сигуран да суд мора да оцени и као нерелевантно, јер он не говори о догађајима који су предмет суђења", истакао је Влајић.

Други Ивановићев бранилац Љубомир Пантовић истакао је да се тужилац и данас ослањао на свједока који није очевидац догађаја, изразивши увјерење да ће суд таква свједочења оценити као неважна.

Миодраг Бркљач, бранилац Драгољуба Делибашића, рекао је да Берани о његовом клијенту данас готово ништа није рекао, "осим што га је у једној сасвим краткој секвенци поменуо из друге руке, да је од другог свједока чуо нешто о томе да је Драгољуб Делибашић био негде".

Он је додао да је Берани покушао да, служећи се измишљотинама, докаже да је био интерес неких кругова да испразне сјеверну Митровицу од Албанаца.

Поступак ће бити настављен даљим саслушањем свједока тужилаштва, за крај априла заказано је још њих неколико, као и за мај, након чега ће то право имати одбрана.

Ивановић је оптужен да је на Косову починио кривично дјело ратног злочина над цивилним становништвом 1999. године, а запријећена казна за то дјело је од пет година до доживотне робије.

И осталој четворици Срба Драгољубу Делибашићу, Илији и Небојши Вујачићу и Александру Лазовићу оптужницом пријете вишегодишње казне затвора ако на суду буду потврђени наводи оптужнице за убиство и покушај убиства.

Сва петорица оптужених Срба изјаснили су се да нису криви за дјела која им се стављају на терет.