latinica  ћирилица
30/03/2015 |  21:04 | Аутор: Агенције

Јапан донирао Влади Србије 150 аутомобила

Амбасадор Јапана Масафуми Куроки предао је донацију од 150 еколошких аутомобила премијеру Србије Александру Вучићу. Донирана су 22 хибридна возила марке "лексус", 11 "тојота пријус" и 117 "мазди 3", која користе чисти дизел. Званично отворена нова зграда амбасаде Јапана у Београду.

Вучић је захвалио амбасади Јапана на овој, али и свим претходним донацијама и помоћи коју је Јапан издвајао за Србију послије несрећа.

Он је казао да ће због ове донације функционери морати да се "одрекну" још 500 аутомобила, који ће ићи на јавну продају.

Куроки је казао да је циљ донације да се у Србији повећа свијест о очувању животне средине и да се промовишу аутомобили који су у складу са еколошким стандардима.

"Сва возила имају напредну технологију, како би смањили емисију угљен-диоксида и штитили животну средину. Ефикасни су у потрошњи горива и смањиће трошкове одржавања", казао је Куроки и додао да ће ова возила бити коришћена на ефикасни начин, као и аутобуси који су поклоњени Београду 2003. године.

Вучић је казао да би Србија требало да се угледа на Јапан, јер се тамо куповином домаћих производа подстиче домаћа производња.

Упитан да ли је било ријечи о могућим инвестицијама у индустрију за дијелове аутомобила, Вучић је казао да Србија преговара с двије јапанске фирме и да прије свега разговарају о улагању у индустрију ауто-компонената.


Вучић је подсјетио да је до сада Влада Србије одлучила да прода 1.537 аутомобила и да ће они од 9. априла моћи да се купе по 40 одсто нижој цијени.

Отворена нова зграда Амбасаде Јапана

У Београду је данас званично отворена нова зграда амбасаде Јапана, а церемонији отварања присуствовали су премијер Вучић и министар спољних послова Ивица Дачић, преноси Танјуг.

Вучић је честитао јапанском народу и влади на отварању нове зграде амбасаде и изразио наду у унапређење билатералне сарадње Србије и Јапана.

Захваливши Јапану на подршци и помоћи Србији послије поплава које су Србију задесиле у мају прошле године, Вучић је истакао да Србија сматра Јапан пријатељском земљом.

Рекао је да се нада да ће, као што је ефикасна била изградња ове зграде, ефикасан бити и даљи развој билатералне сарадње, нарочито када је ријеч о повећању трговинске размјене.

Амбасадор Јапана Масафуми Куроки захвалио је Влади Србије и властима у Београду на сарадњи у изградњи нове зграде. Рекао је да је процес пресељења амбасаде имао дугу историју и да је 1981. године потписан први уговор о земљишту.

Према његовим ријечима, изградња нове зграде јапанске амбасаде почела је у мају 2013, а завршена у фебруару ове године.

"Драго нам је што се амбасада Јапана налази у улици Трешњин цвијет, пошто је цвијет трешње симбол прољећа у Јапану. Сада ће по улици сви знати гдје се налази јапанска амбасада", рекао је Куроки.

Нагласио је да Јапан и Србија настављају блиску сарадњу, засновану на традицонално пријатељским односима.