latinica  ћирилица
30/03/2015 |  21:54 | Аутор: Независне

Берлускони градоначелник Милана?

Неки људи никада не посустају. Један од људи с таквом енергијом засигурно је Силвио Берлускони, човјек који је три пута био италијански премијер, али који је спреман да се кандидује за градоначелника Милана.
 - Фото: Beta/AP
Фото: Beta/AP

Берлускони је чак и интригантно рекао да преко Милана поново жели да освоји цијелу Италију, пише "Цорриере Де ла Сера"

Наиме, још када је Ђулијано Писапиа, градоначелни Милана, објавио да се неће кандидовати за други мандат, из Берлуконијеве странке Форца све су гласније најаве да би се 2016. године за градоначелника могоа кандидовати управо њихов страначки лидер.

Ову идеју је први споменуо италијански ТВ водитељ Паоло дел Дебио, који је кроз шалу рекао:

"Локални избори не могу проћи без Берлусконија. Али, пазите, могло би се десити да Берлускони изађе из кабине за гласање и прогласи побједу."

Међутим, Берлусконијева партија Форца током викенда је у више наврата сугерисала да би њихов 78-годишњи лидер, који је овог мјесеца ослобођен оптужбе да је малољетници платио сексуалне услуге, могао бити кандидат за градоначелника Милана, јер је озбиљно заинтересован за ову позицију:

"Све је почело у Милану и из овог града бих поново могао да кренем у освајање Италије", изјавио је Берлускони и додао:

"Наредне године бих могао освојити градску скупштину Милана као кандидат који на неки начин представља историју овог града. Из Милана бих онда освојио цијелу Италију, гдје смо одувијек били већина", рекао је он.

Из његове партије су такође сугерисали његову кандидатуру. Мариастела Гелмини, која је главни координатор партије, недавно је изјавила да је његова кандидатура могућа, те да само он може ујединити Италију.

Међутим, сви остали су прилично сумњивачи када је ријеч о овим најавама, посебно што је мало вјероватно да би Берлускони желио кренути из почетка.

"Био то Берлускони или не, сумњам да само једна партија може имати већину у Италију", каже Бил Емот, бивши уредник британског "Економиста", који је недавно режирао документарац о добрим и лошим странама Италије.

"Мислим да је Милано сувише малена позорница за Берлусконија, ако се узме у обзир да је био три пута на челу италијанске владе. С друге стране, постоји забрана обављања државне функције, коју ће Берлускони засигурно жељети да обори", каже Емот.

Оно што је сигурно јесте да би Берлускони имао велике шансе за побједу у Милану, јер народ воли његове кампање и његову непосредну комуникацију.

Занимљиво је да се избори 2016. године подударају с истеком Берлусконијеве забране обављања званичне, државне функције.

Иначе, постоји још једна забрана из 2012. године, која предвиђа забрану кандидовања у периоду од шест година, међутим, Берлускони се жалио Европском суду за људска права и очекује да ће забрана да буде укинута.