latinica  ћирилица
31/03/2015 |  11:51 | Аутор: СРНА

Припадници Полиције Српске добровољно дају крв

Акција је организована поводом 4. априла - Дана полиције Републике Српске и 23 године Министарства унутрашњих послова РС
Добровољно даривање крви - Фото: СРНА
Добровољно даривање крвиФото: СРНА

У Центру за трансфузијску медицину у Бијељини припадници ЦЈБ Бијељина од јутрос дају крв. Према ријечима начелнице Центра за трансфузијску медицину Снежане Гегић одзив полицајаца је више него добар.

Данас и сутра, синхроно у 10 градова и општина Српске, гдје год постоји служба за трансфузију крви, биће одржана акција давања крви.

- Овдје су полицајци са подручја у надлежности ЦЈБ Бијељина. На списку имамо 120 пријављених давалаца, али с обзиром на рационално трошење и на то да крв има рок трајања, замолили смо припаднике ЦЈБ Бијељина да не дођу сви данас и сутра, већ да се током недјеље и цијелог мјесеца распореде у мање групе, јер нам то више одговара - навела је Гегићева.

Она је рекла да је веома важно да је новом реорганизацијом Службе за трансфузијску медицину Републике Српске донесен бенефит када је ријеч о пацијентима, јер је створена могућност да крв чека пацијента.

- Ово је основни постулат у трансфузиолошкој дјелатности - крв чека пацијента, а не пацијент крв. Када на овом подручју узмемо велику количину крви упућујемо је тамо гдје је најпотребнија, најчешће за потребе Клиничког центра у Бањалуци, гдје се лијече најтежи пацијенти - рекла је Гегићева.

У ЦЈБ Бијељина има већи број припадника који су редовни даваоци крви, као и оних који су крв дала више од 50 пута.

Станица јавне безбједности Фоча, поводом Дана полиције РС, организовала је традиционалну акцију давања крви у оквиру које је драгоцјену течност дало 20 полицајаца.

Саобраћајни полицајац Раденко Радовић, који је крв давао 12 пута, каже да сама спознаја да ово некоме може спасити живот, човјека испуњава великим задовољством.

У фочанској Служби за трансфузијску медицину истакли су да им је полиција најредовнији давалац, те да су солидно снабдјевени залихама крви.

Више од 90 припадника ЦЈБ Добој у наредна два дана добровољно ће дати крв у Служби за трансфузиологију у болници "Свети апостол Лука" у овом граду да би се повећале залихе крви и спасили животи суграђана, изјавио је замјеник начелника Центра Милић Лазаревић.

Крв ће први дати командири полицијских станица из састава ЦЈБ Добој, након чега ће им се придружити и полицијски службеници са подручја 10 општина које оперативно покрива овај центар.

Руководилац Службе за трансфузиологију Мира Васић рекла је да припадници ЦЈБ акцију даривања крви организују 11. пут у протеклих седам година. Навела је да Служба тренутно располаже довољним количинима крви, а одзив давалаца је у порасту.

Међу припадницима полиције има и оних који су до сада крв даривали 14 пута .

Припадници Станице јавне безбједности Зворник добровољно су данас дали крв у зворничкој Служби трансфузије.
Начелник СЈБ Станимир Видовић, који је и сам дао драгоцјену течност, рекао је да је ово традиционална активност зворничке полиције која се реализује у оквиру обиљежавања Дана полиције.

- Полиција, у оквиру овог дана, проводи одређен број активности, а ово је једна у низу у којој ће 36 полицајаца дати крв. Осим ове акције биће организован и Дан отворених врата, као и пријем за пензионисане колеге - навео је Видовић.

Зворник- Полицајци добровољно дају крв

У оквиру Дана отворених врата Станицу ће посјетити малишани из Дјечијег вртића "Наша радост", док ће у дворишту ОШ "Свети Сава" ученицима бити представљена материјално-техничка средства полиције.

Пријем за пензионисане полицајце планиран је за сутра, док ће у петак, 3. априла, бити положено цвијеће на спомен-плочу погинулим припадницима полиције.