latinica  ћирилица
31/03/2015 |  17:18 | Аутор: СРНА

Неуставна Уредба о административним прелазима ка КиМ

Уставни суд Србије утврдио је да уредба о контроли преласка административне линије према Аутономној Покрајини Косово и Метохија није у сагласности са Уставом, објављено је на сајту тог суда.

У тој се информацији, међутим, наводи да је Уставни суд на сједници 26. марта "одбацио захтјев за обуставу извршења појединачних аката и радњи предузетих на основу наведене уредбе".

На истој сједници Уставни суд је одбацио иницијативу за покретање поступка оцјене уставности одлуке о прихватању извјештаја о досадашњем процесу политичког и техничког дијалога са привременим институцијама самоуправе у Приштини уз посредовање ЕУ, укључујући и процес примјене постигнутих договора.

Одбачена је иницијатива за оцјену уставности закључка Владе Србије од 22. априла 2013. године, којим је она прихватила први споразум о принципима који регулишу нормализацију односа са Приштином.

Иницијативу за оцјену уставности уредбе о контроли преласка административне линије према Аутономној Покрајини Косово и Метохија поднијела је Демократска странка Србије /ДСС/.

Посланичка група ДСС-а покренула је и иницијативу за оспоравање одлуке и закључка Владе Србије којим је она прихватила први споразум о принципима који регулишу нормализацију односа са Приштином.