latinica  ћирилица
31/03/2015 |  18:33 | Аутор: СРНА

Рахој: Каталонска "мапа пута" лоша и за Шпанце и Каталонце

Шпански премијер Маријано Рахој критиковао је данас документ који су потписале каталонске политичке партије за независност региона, рекавши да је то лоше и за Шпанце и за Каталонце.

Он је ово рекао након што су каталонске националистичке партије и удружења сачиниле "мапу пута" којом се предвиђа отцјепљење од Шпаније 2017. године, уколико покрети за независност однесу побједу на регионалним изборима у септембру.

"То је суштински лоше јер се сукобљава са самом историјом, пријетећи да прекине више од 500 година заједничког живота, покида све нити које нас повезују, а многи Каталонци престаће да буду Шпанци", рекао је Рахој.

Он је додао да ниједна шпанска влада неће признати гласање чији је циљ разбијање земље.

Упркос противљењу владе, Каталонија је прошле година одржала неформални референдум када је више од 80 одсто Каталонаца подржало независност.

Након референдума, каталонски националисти расписали су локалне изборе за 27. септембар 2015. године, што је још један покушај региона да створи политичку атмосферу и обезбиједи подршку народа за независност од Шпаније, наводи "Спутњик".