latinica  ћирилица
31/03/2015 |  20:39 | Аутор: Независне

Бројни садржаји у част Владе С. Милошевића

Традиционална манифестација посвећена познатом композитору, етномузикологу, хоровођи, педагогу и академику Влади С. Милошевићу почеће сутра уређењем његовог гроба на гробљу "Свети Пантелија" у Бањалуци

"Дани Владе С. Милошевића", према ријечима Луке Кецмана, декана Академије умјетности у Бањалуци, која је и организатор ове манифестације, обухватиће како музичке, тако и драмске и изложбене садржаје.

"Негдје на самом почетку обиљежавања биће одржана 'Музичка разгледница БиХ 1878-1918'. Такође, важно је издвојити и научни скуп, али и 'Вече барокне музике'", истакао је Кецман.

Напоменуо је да ће и у Музеју РС бити одржано неколико радионица посвећених изради, свирању и методици васпитно-образовног рада. И ове године посјетиоце манифестације очекује изложба плаката, поставка са Свјетског бијенала студентског плаката Нови Сад.

Санда Додик, модератор научног скупа посвећеног нашем истакнутом академику, навела је да је и ове године пријављен велики број учесника из БиХ и земаља региона, али и да ће један од учесника бити из Лисабона.

Академија умјетности у Бањалуци већ дужи низ година у организацији "Дана Владе С. Милошевића" сарађује с Музиколошким друштвом РС, а Саша Павловић, предсједник друштва је истакао да су овогодишњим програмом покривени сви сегменти музике.

"Ове године имамо и прво 'Вече Владе Милошевића', које ће бити базирано не само на извођење његових дела, већ и с освртом на његов приватни живот", напоменуо је Павловић. Закључио је да ће манифестација бити употпуњена премијерним извођењем седам дјела овог композитора.