latinica  ћирилица
31/03/2015 |  21:33 | Аутор: Независне

ЕУ "диже рампу" за кромпир из БиХ

Стални одбор за биљке, животиње, храну и животињску храну Европске комисије одговоран за безбједност хране, на састанку крајем марта позитивно је оцијенио податке достављене из БиХ, те дао зелено свјетло Европској комисији за припрему уредбе којом проглашава да у БиХ нема прстенасте трулежи кромпира.

Из Делегације ЕУ у БиХ је саопштено да ће, након што уредба буде усвојена, бити омогућен извоз кромпира из БиХ у Европску унију.

Како незванично сазнајемо, све доступне информације показују да би БиХ већ у наредних неколико мјесеци могла добити зелено свјетло за извоз кромпира у ЕУ.

Иначе, ова вијест из Брисела наишла је на велико задовољство код домаћих произвођача кромпира, али и у институцијама које су претходних година биле задужене за спровођење потребних мјера које би омогућиле извоз.

"Сектор производње кромпира је примјер у којем је БиХ показала да има ефикасне системе контроле и надзора, као и функционалну координацију, гдје особље у разним институцијама и власти ради као један тим", наводи се у саопштењу Делегације ЕУ БиХ.

Из Делегације истичу да је то позитиван примјер који треба слиједити у другим подручјима, као што су припреме за извоз млијечних производа.

Раденко Радовић, директор Управе БиХ за заштиту здравља биља, казао је да је БиХ коначно добила дуго очекивану вијест, којом је позитивно оцијењено све оно што се радило у протекле четири године, у сектору здравља кромпира.

"Највећу корист од оваквог развоја догађаја ће имати произвођачи меркантилног кромпира у БиХ и вјерујемо да ће ово бити позитиван стимуланс развоју повртарске производње, али и укупне пољопривреде у БиХ", рекао је Радовић.

Он је нагласио да су успјели успоставити функционалан фитосантирани систем у БиХ у области здравља биља и показати да може да функционише сложен административни систем, организован на различитим нивоима власти, с јасном подјелом надлежности. Подсјетио је да тај систем, поред Управе БиХ за заштиту здравља биља као централног одговорног тијела за здравље биља у БиХ, чине министарства пољопривреде РС и ФБиХ, као и Одјељење за пољопривреду Владе Брчко дистрикта БиХ, инспекторати ентитета и Брчко дистрикта БиХ и фитосанитарне лабораторије.

Он је похвалио произвођаче за брзо усвајање и спровођење у пракси захтјева у вези са здрављем кромпира.

"Међутим, сада треба да будемо стрпљиви и сачекамо да се испоштује правна процедура у Европској комисији, која може трајати одређено вријеме. Надамо се да ће та процедура бити спроведена у најкраћем могућем року", казао је Радовић.

Бранко Мастало, предсједник Удружења произвођача поврћа РС, рекао је да информације из Брисела много значе за произвођаче кромпира.

"Посљедњих година, уласком Румуније и Хрватске у ЕУ изгубили смо та тржишта и код нас је око 20 одсто мања производња кромпира, јер нисмо спремно дочекали њихов улазак у ЕУ, односно нисмо одрадили на вријеме потребне мониторинге", рекао је Мастало.

Према његовим ријечима, добијањем зеленог свјетла за извоз имаћемо отворено тржиште, што ће сасвим сигурно повољно утицати повољно на произвођаче кромпира у РС.

"Из тог разлога, очекујемо да се већ у сљедећој години поново врати производња кромпира на ниво од раније, или да се чак и повећа", казао је Мастало и додао да у РС има много произвођача кромпира, али није могао рећи прецизан податак, истичући да готово сваки пвртар у РС, поред осталог поврћа, сије и кромпир.

Навео је да повртари из РС највише извозе лук, паприке, лубенице, купус, а да је кромпир морао проћи овај појачан надзор јер је биљка која преноси доста карантинских болести.

"Радили смо мониторинг и доказано је да те болести нису присутне код нас ни на њивама, ни у складиштима", казао је Мастало.