latinica  ћирилица
01/04/2015 |  08:35 | Аутор: СРНА

Суђење Боснићу -Нови свједоци Тужилаштва

Пред Судом БиХ данас би саслушањем нових свједока Тужилаштва требало да буде настављено суђење Билалу Боснићу оптуженом за подстицање на тероризам.
Билал Боснић на суду - Фото: РТРС
Билал Боснић на судуФото: РТРС

Свједоци Тужилаштва БиХ Рифет Шабић и Шефик Чуфуровић изјавили су на рочишту 25. марта да је Боснић одговоран за одлазак њихових синова на ратиште у Сирију. Шабић је рекао да је његов син Суад 7. новембра 2013. године отишао у Сирију и да је у јануару ове године погинуо на ратишту. Он је навео да су његов син Суад и још пет младића са подручја Велике Кладуше отишли на ратиште због оптуженог Боснића који их је подстицао на џихад.

Други свједок Тужилаштва Шефик Чуфуровић рекао је да не зна када и како је његов син Ибро отишао у Сирију и да се не сјећа када га је задњи пут видио. Потврдио је да је његов син ишао код Боснића и једно вријеме живио и радио код њега, због чега са сином није био у добрим односима.

"Код Боснића је чувао овце и козе, а када је дошао кући мене је назвао невјерником, јер се нисам слагао са оним шта ради. Од супруге Зекије сам чуо да је ишао на неки курс у Сарајеву и да је послије тога отишао у Сирију", испричао је Чуфуровић. Нагласио је да је његов син Ибро тражио од мајке да се разведе, да са њим оде у Сирију и да се тамо "уда за браћу".

Тужилаштво Боснића терети да је 2013. и 2014. године као припадник селефијске заједнице организоване на подручју БиХ ради пропагирања и ширења исламског радикализма у БиХ и региону, свјесно са позиције вјерског ауторитета јавно подстрекавао друге да се прикључе терористичким организацијама.

Оптужен је за подстицање на терористичке активности у вези са кривичним дјелима врбовање ради терористичких активности и организовање терористичке групе.