latinica  ћирилица
01/04/2015 |  08:53 | Аутор: Агенције

Буџет ФБиХ - 2.334.147.169 КМ у задњи час

Буџет Федерације БиХ за 2015. годину у износу од 2.334.147.169 КМ касно синоћ је на ванредној сједници усвојио Дом народа, након што га је претходно одобрио Представнички дом Парламента Федерације БиХ.

Тиме су се стекли увјети да буџет, одобрен сат времена до истицања одлуке о привременом финансирању Федерације БиХ, постане оперативан.

Образлажући буџет, премијер Федерације БиХ Фадил Новалић истакао је да, без обзира на предвиђени примарни суфицит, планиран у нацрту Буџета ФБиХ за 2015. годину, усљед повећаног сервисирања дуга, имамо вишак расхода над приходима у износу од 684 милиона КМ. 

С обзиром на то да се овдје ради о неравнотежи платне билансе, односно о немогућности сервисирања свих обавеза, истиче да ће неки нови аранжман с међународним финансијским институцијама бити неопходан.

По ријечима премијера, Влада ће се понашати у складу с начелима рестриктивне фискалне политике, а све с циљем очувања фискалне стабилности.

- Буџет је социјални, а не развојни - закључио је Новалић.

Приједлог делегата хрватског народа Иве Тадића да новоименована Влада предложи ребаланс овогодишњег федералног буџета најкасније у року од три мјесеца одобрен је већином гласова на ноћашњој ванредној сједници Дома народа Парламента ФБиХ.

Буџет је у оба дома изгласан по хитном поступку јер с окончањем данашњег дана истиче одлука о привременом финансирању ФБиХ у првом тромјесечју.