latinica  ћирилица
01/04/2015 |  09:06 | Аутор: Независне

И Италијане брине више од 3.000 џихадиста у срцу Балкана

Процјењује се да се око 3.000 селефија налази у срцу Балкана, непосредно уз погранично подручје БиХ и Хрватске, не рачунајући оне који се већ налазе у светом рату у Сирији и Ираку.

Овај податак посебно забрињава италијанске власти управо због географске близине. Прошле недјеље италијанске специјалне јединице покренуле су контратерористичку операцију под називом "Балканска веза", чији је циљ разбијање исламистичке ћелије која се налази на сјеверу Италије, преноси "Бреитбарт Неwс Нетwорк"..

"Италија будно прати дешавања у БиХ", каже Руђеро Коријас, италијански амбасадор у БиХ.

"Када говоримо о пријетњи страних џихадиста, БиХ није изузетак", каже Коријас и додаје:

"Географска близина, крхка владавина права те дубока економска криза су елементи због којих морамо бити на опрезу у БиХ", рекао је Коријас.

"Бреитбарт" наводи и примјер села Ошве, које се налази у брдима централне Босне. Хамдо Фојница, чији је син Емрах погинуо у Ираку, о свему овоме каже: "Нисам срећан што сам изгубио сина, али је његова смрт воља Алаха. Грозно је изгубити дијете, али ако Алах одлучи да и његова два брата треба да оду у Сирију, не могу рећи не."

У Горњој Маочи, још једном селефијском уточишту у БиХ, у фебруару се вијорила застава Исламске државе, која је убрзо нестала.

У овом селу налазе се сљедбеници Нусрета Имамовића, једног од оних који су етикетирани као "глобални терориста" и који се налази на листи САД. Горња Маоча је уједно и мјесто одакле је Мевлид Јашаревић кренуо у поход на Амбасаду САД у Сарајеву. Он је у међувремену осуђен на 18 година затвора.

"Ти људи најављују да ће освојити Рим и врло је могуће да хоће", каже Есад Хећимовић, новинар и експерт за исламски екстремизам, који додаје:

"Не схватате да је стварна опасност ближа од Либије. Пријетња се не односи само на БиХ, већ и на Италију и цијелу Европу", каже он.

Подручје Велике Кладуше у западној БиХ је још једно уточиште екстремиста. Ту је проповиједао исламиста Билал Боснић, који се од прошлог септембра налази у затвору због подстицања и регрутовања на џихад.

Недалеко од Боснићеве куће налази се забачено мјесто Босанска Бојна, гдје је Боснић купио земљиште да би изградио селефијски центар за молитву. Према наводима тужилаштва у Сарајеву, у протекла двије године Боснић је примио више од 200.000 долара од мистериозног донатора из Катара.