latinica  ћирилица
01/04/2015 |  09:17 | Аутор: Глас Српске

Убрзана истрага за злочин над Србима

Тужилаштво БиХ убрзало је истрагу ратних злочина над Србима почињених на подручју од Коњица до Мостара, а под лупом је 15 осумњичених особа, пише Глас Српске.
Тужилаштво БиХ - Фото: архив
Тужилаштво БиХФото: архив

Лист у Тужилаштву БиХ сазнаје да је истрага, осим неколико директних извршилаца, усмјерена и на особе из командних структура тзв. Армије БиХ, Хрватског вијећа одбране и Територијалне одбране.

Према незваничним информацијама листа, они су осумњичени за убиства Срба чији су посмртни остаци бачени у јаму Радача код Мостара, гдје се налазе тијела 200 до 300 особа српске и бошњачке националности које су убијене током рата, а чију ексхумацију су опструисали поједини локални моћници.

Полиција је, по наредби Тужилаштва, саслушала неколико лица, а ратни злочини односе се на убиства, прогон, незаконито затварање, силовање, пљачкање, уништавање имовине и друга кривична дјела почињена над српским цивилима.

Предсједник Удружења породица несталих сарајевско-романијске регије Милан Мандић нада се да ће истрага дати резултате и поред покушаја члана Колегијума директора Института за нестала лица БиХ Амора Машовића да све минимизира и опструише.

- Машовић је Универзитету у Сарајеву послао нетачне податке о броју страдалих Срба у Мостару од 1992. до 1995. године. Навео је и да су у јами Радача пронађена четири тијела и да је она затворена. То је утврдила бивша Комисија за тражење несталих ФБиХ са Машовићем на челу, али ми имамо податке да се ту налазе посмртни остаци више десетина убијених Срба - каже Мандић и додаје да Машовић податке у којима је смањен број убијених Срба у БиХ годинама шаље Хашком трибуналу, Тужилаштву БиХ, Међународној комисији за нестала лица, OХР-у и на друге адресе.

Тужилаштво интензивно наставља рад на овом предмету са циљем подизања оптужнице против идентификованих осумњичених за ратне злочине, преноси Глас Српске.