latinica  ћирилица
01/04/2015 |  09:34 | Аутор: СРНА

Јемен- Грешком бомбардована мљекара, погинула 23 радника

У ваздушном удару у Адену, јеменској луци на обали Црвеног мора, ноћас је погођена мљекара и погинула су 23 радника, рекли су медицински извори.

Ово је један од најтрагичнијих појединачних случајева са цивилним жртвама од када је под вођством Саудијске Арабије покренута међународна кампања бомбардовања побуњеничке Хути милиције.

Мјештани кажу да се погођена фабрика налазила недалеко од војног логора у којем се налазе снаге лојалне бившем предсједнику Алију Абдулаху Салеху.

У нападу на одбрамбену станицу у луци Маиди погинуло је шест војника, а додатни напади извршени су на војни логор у главном граду Сани и владине објекте у Садеху, на сјеверу земље.

Саудијци и остале сунитске муслиманске земље желе да зауставе напредовање Хута, који желе да свргну предсједника Абд-Рабуа Мансура Хадија.

Ваздушни удари међународне коалиције за сада нису успјели да зауставе активности побуњеника.

Ко је крив за катастрофу у Јемену?

Ријад и Техеран међусобно се оптужују за одговорност за хуманитарну кризу у Јемену, гдје су у току ваздушни напади коалиције коју предводи Саудијска Арабија.

Хуманитарне организације су саопштиле да су само у посљедња 24 часа у ваздушним ударима у Јемену страдале десетине цивила.

- Ако су страдали цивили... то није циљ операције, али колатералне штете су могуће - рекао је портпарол међународне коалиције Ахмед Ашири.

Високи комесар УН за људска права упозорио је да је Јемен на "ивици понора".

Саудијски министар спољних послова Сауд ел-Фејсел је за конфликт у Јемену оптужио шиитске побуњенике Хутије, Алија Абдулаха Салеха и Иран.

Иран је са своје стране упозорио да би сукоб у Јемену могао да се прошири на цијели Блиски исток.

- Ратно жариште погураће регион да игра са ватром - рекао је замјеник иранског шедфа дипломатије Амир Абдолахијан и додао да војна операција међународне коалиције мора "одмах" престане.

Међународне и регионалне силе оптужују Иран да подржава побуњенике, што и они и Техеран поричу.