latinica  ћирилица
01/04/2015 |  09:57 | Аутор: РТРС

Битка за Француску - Пети дио

Завршено је пето коло квалификација за шампионат Европе.
Португал - Србија - Фото: getty
Португал - СрбијаФото: getty

Пета рунда битке за пласман на ЕП у Француску наредне године донијела је разочарење Србије, срамоту Црне Горе, повратак Босне и Херцеговине, уз мало резултатских изненађења.

"Орлови" далеко од Француске

Србија је промијенила селектора, Радован Ћурчић, који је са младом репрезентацијом направио пуно, преузео је А тим и на свом дебију разочарао.

Игра Србије се није промијенила, "Орлови" су оставили блиједу слику на "Ла Лужу", одбрана је поново заказала, нападачи нису погађали, све у свему веома лоше. Србија никако да преболи своју "болест". Поново се поставља питање зашто играчи који играју сјајно у својим клубовима не могу да се посложе у тим и одиграју утакмицу вриједну пажње.

Португал - Србија (ФОТО: Beta/AP )

Колико је лош учинак "Орлова" у прва четири кола говори чињеница да исти број бодова као Србија (по један) имају и Лускембург, Казахстан, Сан Марино, Јерменија и Малта, док су једино слабијег учинка селекције Гибралтара и Андоре које још нису освојиле бод.

Споменимо и то да Лихтенштајн има освојена три, а Фарска Осртва два бода!

Четири утакмице су одигране, а Србија има само један бод и дијели посљедње мјесто у својој квалификационој групи! Руку на срце, у овако слаб учинак српских фудбалера упетљала је и УЕФА. Подсјећамо, Европска кућа фудбала је прекинути меч Србија - Албанија регистровала побједом Србије службеним резултатом (3:0), али је онда "Орловима" одузела три бода због лоше организације сусрета.

У игри је још дванаест бодова, али пред фудбалерима Србије је готово немогућа мисија. Најприје слиједи гостовање снажној Данској која се бори са Албанијом за другу позицију, селекцији која је Србе савладала у Београду. Пред Србијом је утакмица на домаћем терену против Јерменије, а онда најтежи испит, гостовање у Албанији. За крај квалификација, Србија ће у Београду дочекати Португал. Ако погледамо шта чека Ћурчићев тим, онда видимо до чега су се довели. Наравно, није немогуће, али треба посложити игру, оставити срце на терену, нешто што "Орловима" и даље недостаје.

Португал је у овом колу направио велики посао, преузео врх табеле са девет бодова. На другом и трећем мјесту су Данска и Албанија са по седам бодова, Србија је четврта са једним освојеним бодом колико има и Јерменија.

Из сваке групе на завршни турнир иду двије селекције, као и најбоље рангирана трећепласирана репрезентација, а судећи према распореду "Орлова" и бараж би био раван пласману на шампионат Старог континента.

Да не буде све црно, Матић је постигао гол за Србију какав се ријетко виђа.


Босна и Херцеговина је поново у игри

Више среће на свом дебију од Ћурчића имао је Мехмед Баждаревић који се са три бода вратио са гостовања у Андори, а најзаслужнији за то је Един Џеко који је са три гола донио "Змајевима" пети бод у групи Б.

Бх. фудбалери су још увијек на претпосљедњем, петом мјесту. Велс је лидер са 11 бодова, Израел други са девет, Белгија на трећем са осам, док је Кипар на четвртом мјесту са бодом више од БиХ.

Пет кола је до краја, у игри је 15 бодова, тако да "Змајеви" још увијек могу да изборе наступ на завршној смотри.

Очекују их дуели са Израелом, Андором и Велсом на домаћем терену, те гостовања код Кипра и Белгије.

Балкан остаје Балкан

Морамо се сада вратити мало уназад. 

Подсјећамо, друго коло квалификација обиљежило је дивљање хрватских навијача у Софији против Бугарске.

У трећем колу десио се прекид у Београду на мечу Србија – Албанија. Инцидент су испровоцирали гости са дроном који је носио заставу тзв. Велике Албаније.

Четврто коло је прошло у сјенци прекида на сусрету Италија – Хрватска који су изазвали гостујући навијачи нередима на трибинама, бацањем бакљи у терен и чупањем столица на "Ђузепе Меаци" уз величање усташтва.

 

Да пето коло квалификационог циклуса не прође без инцидената, побринули су се Црногорци који ће након овог кола сигурно бити драстично кажњени, како бодовно, тако и новчано.

Наиме, у сусрету са Русијом на стадиону у Подгорици, бакља је долетјела са трибине и погодила у главу руског голмана Игора Акинфејева. Упркос томе, сусрет је настављен да би половином другог дијела био дефинитивно прекинут након што је други руски фудбалер пријавио да је погођен у главу.

Додајмо и то да се на утакмици Хрватска – Норвешка поново могао чути усташки поздрав "За дом спремни".

Били кривци или не, увијек се највијачи са Балкана нађу у средишту инцидената и само једно коло квалификација протекло је без немилих сцена које су повезане са навијачима тог региона. Квалитет фудбала на овим просторима је годинама уназад испод било каквог нивоа (ако се не узме у обзир покоји "излет" у Европу Марибора или загребачког Динама), афере везане за намјештање утакмица и прекиди утакмица постали су устаљени. Балкан се с правом може назвати црном рупом европског фудбала, како написаше колеге из Црне Горе.

Док Балканци воде битку, остали "газе" ка Француској

Први дан квалификација, осим већ споменутог прекида у Подгорици протекао је у освајању сигурних бодова од стране фаворита. Тако су Енглеска и Словачка оствариле лаке побједе и једине задржале максималан учинак након пет одиграних кола. Словенија, која је у групи са Енглеском, побиједила је и у овом колу, те након пете квалификационе рунде заузима дргуг мјесто са девет бодова, колико има и трећепласирана Швајцарска.

Другог дана квалификација десила су се мања изненађења. Летонија је у групи А однијела бод из Чешке, док је Холандија киксала код куће са Турском (1:1). Велс је изненадио Израел у гостима побједом 3:0 у групи Б, док се у групи Х Хрватска осамосталила на врху табеле побједом над Норвешком захваљујући ремију Италије код Бугарске (2:2).

Посљедњег дана петог кола квалификација Албанија је славила против Јерменије, Србија је поражена у Лисабону, а тренутак за историју је први гол Гибрарлтата у историји, када су у питању званични сусрети.

Велбек сам на врху листе стријелаца

Дани Велбек је поготком у побједи Енглеске над Литванијом постао најбољи стријелац квалификација са шест голова, оставивши иза себе Израелца Данарија, играча Сјеверне Ирске Лифертија и њемачког фудбалера Милера са по пет погодака.

Дани Велбек (фото: sports.ru)

Највише голова до сада постигли су Пољаци (16), док по један мање имају Енглеска и Хрватска.

Енглези, Белгијанци и Румуни до сада су примили само по један гол, с тим да фудбалери "Гордог Албиона" имају убједљиво најбољу гол разлику (15-1).

Највише пасова имају Шпанци 3942, док се Холанђани најусјешнији у том сегменту игре (94 одсто тачних додавања).

Шта нам доноси шесто коло "битке за Француску"?

Србија ће у шестом колу, које ће се одиграти у јуну, гостовати селекцији Данске, док ће Босна и Херцеговина угоситити Израел.

У групи И, у којој је Србија, Португал ће у госте Јерменији, док ће се у групи у којој је и БиХ састати Андора и Кипар, односно Велс и Белгија.

Шесто коло квалификација доноси сударе лидера група са првим пратиоцима. Тако ће лидер групе А гостовати друопласираном Исланду, у групи Х састаће се Хрватска и Италија, а Словенија и Енглеска у групи Е.

Резултати петог кола квалификација за ЕП 2016.

Група А
Казахстан - Исланд 0:3
Чешка - Летонија 1:1
Холандија - Турска 1:1

1. Чешка 5 13
2. Исланд 5 12
3. Холандија 5 7
4. Турска 5 5
5. Летонија 5 3
6. Казахстан 5 1

Група Б
Израел - Велс 0:3
Белгија - Кипар 5:0
Андора - Босна и Херцеговина 0:3
Израел - Белгија 0:1 (заостала утакмица одиграна у 31. марта)

1. Белгија 5 11
2. Велс 5 11
3. Израел 5 9
4. Кипар 5 6
5. Босна и Херцеговина 5 5
6. Андора 5 0

Група Ц
Словачка - Луксембург 3:0
Македонија - Бјелорусија 1:2
Шпанија - Украјина 1:0

1. Словачка 5 15
2. Шпанија 5 12
3. Украјина 5 9
4. Бјелорусија 5 4
5. Македонија 5 3
6. Луксембург 5 1

Група Д
Шкотска - Гибралтар 6:1
Грузија - Њемачка 0:2
Ирска - Пољска 1:1

1. Пољска 5 13
2. Њемачка 5 10
3. Шкотска 5 10
4. Ирска 5 8
5. Грузија 5 3
6. Фибралтар 5 0

Група Е
Енглеска - Литванија 4:0
Словенија - Сан Марино 6:0
Швајцарска - Естонија 3:0

1. Енглеска 5 15
2. Словенија 5 9
3. Швајцарска 5 9
4. Литванија 5 6
5. Естонија 5 4
6. Сан Марино 5 1

Група Ф
Румунија - Фарска Острва 1:0
Сјеверна Ирска - Финска 2:1
Мађарска - Грчка 0:0

1. Румунија 5 13
2. Сјеверна Ирска 5 12
3. Мађарска 5 8
4. Финска 5 4
5. Фарска Острва 5 3
6. Грчка 5 2

Група Г
Црна Гора - Русија 0:0 (прекид)
Молдавија - Шведска 0:2
Лихенштајн - Аустрија 0:5

1. Аустрија 5 13
2. Шведска 5 9
3. Русија 4 5
4. Црна Гора 4 5
5. Лихтенштајн 5 4
6. Молдавија 5 1

Група Х
Хрватска - Норвешка 5:1
Азербејџан - Малта 2:0
Бугарска - Италија 2:2

1. Хрватска 5 13
2. Италија 5 11
3. Норвешка 5 9
4. Бугарска 5 5
5. Азербејџан 53
5. Малта 5 1

Група И
Албанија - Јерменија 2:1
Португал - Србија 2:1

1. Португал 4 9
2. Данска 4 7
3. Албанија 4 7
4. Јерменија 4 1
5. Србија 4 1

Припремио: Бојан Мичић