latinica  ћирилица
01/04/2015 |  10:41 | Аутор: СРНА

Пилот Мехић питао да ли ико види писту

Посљедње ријечи пилота Војске Србије Омера Мехића, забиљежене свега неколико секунди прије него што се његов хеликоптер срушио 13. марта на Аеродрому "Никола Тесла" у Београду, биле су: "Људи, види ли ико писту? Морамо у пењање!".
Срушио се војни хеликоптер - Фото: REUTERS
Срушио се војни хеликоптерФото: REUTERS

Вечерње новости пишу да су то показали резултати извјештаја техничке комисије Команде Ваздухопловства и противваздушне одбране, у којем је до детаља описан догађај, а обухвата и све техничке и процедуралне елементе кобног лета.

У налазу о узроцима трагедије која је однијела седам живота наводи се да је војни хеликоптер, који је послат на спасилачки задатак транспорта болесне бебе из Новог Пазара, био потпуно исправан, а правила летења и ланац командовања су испоштовани.

Утврђене су и неке неправилности, као што је чињеница да, због хитности задатка, о акцији спасавања није био обавијештен начелник Генералштаба Војске Србије Љубиша Диковић, коме је за акцију јављено током лета.

Према налазу вјештака, временски услови током лета над Србијом трагичне ноћи били су сложени, али нису били пресудни за трагедију.

Пилот Мехић је урадио све по процедури, а недостатак горива је искључен, јер је утврђено да је у тренутку пада у резервоарима било 650 литара, што је довољно за још сат и 15 минута лета.

У извјештају се наводи да је Мехић, непосредно прије пада хеликоптера, комуницирао са контролором лета који му је рекао да је на прагу писте и да слободно може да слети.

Али када је почео да се спушта, промијенио је тон рекавши: "Не видим писту, не видим је" и поново је кренуо да се диже. "На писти сте. Спуштајте се слободно", поновио му је оператер неколико тренутака касније.

Мехић је затим поново покушао да се приземљи, али како није видио писту и како му посада није одговарала да је види, одлучио је да дигне хеликоптер још једном.

"Идемо у пењање!", изговорио је мајор Мехић и нагло подигао хеликоптер.

Летјелица убрзава и достиже висину од 250 метара. То нагло успињање и убрзање летјелицу прво заноси на лијеву страну, па је нагло окреће на десни бок. У сљедећем тренутку хеликоптер је посустао и усмјерио се ка тлу.

У паду војног хеликоптера у Сурчину 13. марта увече погинуло је свих седам особа које су се налазиле у летјелици - четири војна члана посаде, два здравствена радника и беба којој је требало да буде указана помоћ.