latinica  ћирилица
01/04/2015 |  11:43 | Аутор: РТРС

Бањалука: Бесповратна средства поплављеним за пољопривреду до 6.априла!

Јавни позив за учешће у санацији и обнови комерцијалне и пољопривредне производње, који је објавио Програм ЕУ за опоравак од поплава, отворен је до 6. априла ове године.
Њива - Фото: СРНА
ЊиваФото: СРНА

 

Намјера је да се кроз компоненту "економски опоравак" додијеле бесповратна средства физичким лицима која су претрпјела материјалну штету у мајским поплавама прошле године, а са циљем побољшања њихове материјалне ситуације.

Како је саопштено из Развојног програма Уједињених нација  који проводи овај пројекат, сваки корисник ће добити сљедећи пакет за покретање пољопривредне производње:
- пластеник од 200 квадратних метара са системом за наводњавање, садни материјал за производњу поврћа у пластенику, те пакет прихране и заштите;
- пакет за производњу јагодичастог воћа (јагода-индустријска и/или конзумна) на 0,1 ха што укључује садни материјал, прихрану и заштиту, систем за наводњавање и фолију за производњу;
- пакет за производњу поврћа (корнишон и/или паприка зависно од подручја) на 0,1 ха што укључује садни материјал, пакет прихране и заштите, системе за наводњавање и фолију за производњу паприке.
 
Подносилац захтјева би требало да осигура између 2.500 и 3.000 квадратних метара земљишта на којем ће се покренути ова производња, затим стабилан извор воде, припрему земљишта за садњу, те да се придржава стручних упутстава и уговорних одредби. У случају производње корнишона, подносилац ће бити дужан да осигура стубове и мрежу/жицу. Током читавог процеса и трајања пројекта, биће обезбијеђена стручна и техничка помоћ и обука подносилаца у складу са добрим пољопривредним праксама.

Одабрани подносилац ће потписати уговор са УНДП којим ће бити дефинисана права и обавезе по питању бесповратне помоћи.

Физичка лица са подручја града Бање Луке, која испуњавају услове, своје пријаве, које укључују и сву потребну пратећу документацију, могу доставити најкасније до 6. априла 2015. године до 15.00 часова, и то путем електронске поште на адресу registry.ba@undp.org или директно у канцеларију УНДП у Бањој Луци – Трг Републике Српске 1/1Ц. Пријаве које се упућују директно морају бити достављене у затвореној коверти са назнаком „ЕУ Програм за опоравак од поплава – јавни позив за комерцијалне пољопривредне произвођаче“.

За све додатне информације и појашњења, подносиоци захтјева могу директно упутити питања и захтјеве у писаној форми, на број факса  033 552 330 или e-mail registry.ba@undp.org.