latinica  ћирилица
01/04/2015 |  12:52 | Аутор: СРНА

У Фочи праве сир на швајцарски начин

На фарми "Златни бор" код Фоче почела је производња сира по швајцарском рецепту старијем од 200 година.
Фарма "Златни бор" код Фоче - производња сира - Фото: СРНА
Фарма "Златни бор" код Фоче - производња сираФото: СРНА

Фарма се налази у селу Златни Бор у мјесту Заваит, на платоу кањона Таре на надморској висини од 1.200 метара.

Један од двојице власника фарме, Предраг Џокић из Београда каже да производе тврди сир "гријер" и меки сир са воћем, гљивама и бибером. Дневно производу око 20 килограма тврдог сира "гријер" који зри најмање годину дана.

Осим "гријера", на овој фарми, чији је тренутни капацитет 15 музних крава расе Браун свис, прави се и меки сир по узору на француски "бри".

"Имамо четири врсте меког сира - два слатка и два слана. Слатки је са сувим смоквама и брусницом, а слани са бибером и сушеним вргњом. Њихово зрење траје осам до 12 дана, тако да ћемо од њихове продаје покушати да остваримо прве приходе", наводи Џокић.

Према његовим ријечима, меки сир за сада се може купити само на фарми, по цијени од три КМ за паковање од сто грама.

Џокић заједно са Татомиром Јовичићем изградио фарму на имању Јовичића и намјеравају да повећају њен капацитет, али им је велики проблем лоша инфраструктура.

Џокић истиче да је у плану изградња велике штале од сто грла, која ће коштати више од 100.000 евра и набавка грла.

"Уколико не буду урађени пут и струја, нећемо више улагати, јер са оваквим путем и под овако слабим напоном струје то не можемо радити", рекао је Џокић те додао да ће изградњу штале почети ако буде урађен пут и обезбијеђено нормално напајање струјом.

Првобитно су имали идеју да млијеко откупљују од мјештана с околних имања, али је на том напуштеном подручју нетакнуте природе, које је идеално за производњу органског сира по алпском моделу, остало мало становништва, па су грла набавили из Швајцарске.

Своје производе намјеравају пласирати на тржиште Балкана по хотелима, ресторанима и винаријама.