latinica  ћирилица
01/04/2015 |  13:18 | Аутор: ТАНЈУГ

Незаконита одлука о затварању једног оптуженика у случају убиства Немцова

Московски градски суд одбацио је у жалбеном поступку као незакониту одлуку о затварању једног од оптужених за убиство руског опозиционара Бориса Њемцова, Хамзата Бахајева, и вратио пресуду обласном суду на поновно разматрање, јавиле су руске агенције. Бахајев, притом, остаје у притвору.
Москва: Убијен Борис Немцов - Фото: AP
Москва: Убијен Борис НемцовФото: AP

Судија је, како наводи ТАС С, рекао да су истовременим разматрањем жалбе тројице оптужених - како је то учинио Басманиј суд, прекршена права оптужених.

Мосгорсуд је жалбу Бахајева размотрио одвојено од других оптуженика.

Адвокате одбране није задовољила данашња одлука. "Нисам у потпуности задовољан, јер је моја жалба уважена само дјелимично", рекао је адвокат Заурбек Садаханов, истичући да ће доказивати невиност Бахајева, пренио је Интерфакс.

РИА Новости пренијела је изјаву представника Истражног комитета Русије на рочишту да је оптужени за убиство Заур Дадајев изнио оптужујуће признање и против себе и против других ухапшених.

Истражитељи сматрају да би Бахајев у случају ослобађања могао да побјегне, сакрије доказе, да пријети свједоцима и повеже се са наручиоцима убиства и омета њихово проналажење и хапшење.

Заступници одбране тражили су ослобађање Бахајева, наводећи као разлог погоршање његовог стања и чињеницу да је отац седморо малољетне деце.

Истражитељ Антон Мигунов рекао је да, осим признања Дадајева, постоји још доказа, који не могу тренутно да буду објављени.
"Докази за сада представљају тајну истраге, адвокати одбране биће са њима упознати благовремено", рекао је истражитељ.

Мигунов је, такође, рекао да се наставља потрага за нароучиоцима убиства Немцова и других саучесника у том кривичном дјелу.

Бахајев је оптужбе одбацио као неосноване. "Нисам умијешан у то кривично дело. Нисам могао ни да га сањам а да не говорим о учествовању. У том злочину моје кривице нема уопште, желим само праведно суђење", казао је он.

Басманиј суд у Москви 8. марта је одобрио затварање петорице оптужених - Дадајева, Бахајева, Анзора и Шадида Губашева и Тамерлана Ескерханова.

Казна по тачкама оптужнице подразумијева осам до 20 година затвора и доживотну робију.

Немцов, копредсједник странке Републиканска партија Русије-ПАРНАС и посланик обласне скупштине Јарославља, убијен је у центру Москве 27. фебруара увече, а истрага сматра да је непосредни извршилац био Дадајев, док су остали били његови саучесници.