latinica  ћирилица
01/04/2015 |  13:28 | Аутор: ТАНЈУГ

Акција опомене на годишњицу рушења Варадинског моста

Акцијом опомене “Опет мост“, коју је организовао лист “Дневник“ у сарадњи са умјетничком групом “Лед Арт“, обиљежено је 16 година од кад је у НАТО бомбардовању Србије срушен Варадински мост у Новом Саду.
Нови Сад: Годишњица рушења Варадинског госта - Фото: ТАНЈУГ
Нови Сад: Годишњица рушења Варадинског гостаФото: ТАНЈУГ

У оквиру тог јединственог перформанса испред зграде “Дневника“ на паноима изложене су фотографије порушених новосадских мостова у бомбардовању, као и новоизграђених којима се тај град поноси.

На тротоар је положен и дио Варадинског моста уништеног 1. априла 1999. године, назван “Стуб срама и опомене“, који су пролазници прекорачили, а први и сваки 50-ти учесник у том симболичном чину добили су на поклон по једну графику и примјерак листа “Дневник“.

На изложби испред “Дневникове“ зграде на Булевару ослобођења приказане су умјетничко-новинске фотографије које су урадили еминентни новосадски фоторепортери Бранислав Лучић, Мартин Цандир, Јарослав Пап и Дарко Дозет.

Пролазници су могли да виде како су раније изгледали Варадински и други мостови у Новом Саду, затим како су изгледали послије 1. априла 1999. године када је НАТО срушио први од три новосадска моста, а приказан је и прелазак људи сплавовима и скелама преко Дунава, у вријеме бомбардовања и непосредно послије тога.

Представљене су и фотографије обновљених новосадских мостова. “Ова прва акција значи да у Новом Саду опет имамо мостове, а греда од бившег моста, коју су пролазници прескакали, јесте опомена да се мостови више никад не руше и да се тако нешто не деси ни нама нити било коме на планети“, изјавио је главни и одговорни уредник “Дневника“ Драган Миливојевић.

Он је напоменуо да ће та акција бити настављена сваке године на овај датум, а већ за сљедећу, у “Дневнику“ намјеравају да у њу укључе и Новосађане који имају фотографије ранијих новосадских мостова, оне настале у вријеме бомбардовања али и нове, како би биле представљене суграђанима на наредној таквој изложби.

Послије рушења Варадинског моста, НАТО пројектили срушили су Мост слободе 3. априла 1999. године, а до краја тог мјесеца и Жежељев мост, чија обнова је још у току.