latinica  ћирилица
01/04/2015 |  13:35 | Аутор: ТАНЈУГ

Македонији пријети украјински сценарио?

Стање у Македонији, након што је лидер опозиционог Социјалдемократског савеза Македоније (СДСМ) Зоран Заев почео са објављивањем компромитујућег материјала о нелегалном прислушкивању је забрињавајуће, оцјењују аналитичари који сматрају да би та држава ускоро могла бити доведена на ивицу провалије.

Они не искључују ни украјински сценарио, те је зато, кажу, у рјешавање актуелне кризе неопходно укључивање међународних фактора.

"Има много скандала садашње власти због којих би грађани могли да крену у протесте који би наредних мјесеци могли да доведу земљу на ивицу провалије и невиђеног хаоса. Мислим да би посљедице ове кризе могле да буду далеко мање уколико се међународни фактор озбиљно укључи у рјешавање кризе, јер ћемо у противном бити свједоци догађања која би могла да се пореде само са оним што се дешава у Украјини", изјавио је новинар Беким Буци, пренијели су македонски медији.

Буци, наиме, сматра да македонске партије нису у стању да се ослободе националистичких ставова из прошлости и да прихвате реалност. "Још од доласка Николе Груевског на власт 2006. међуетнички односи су стално на ивици пуцања. Премијерова националистичка политика је довела до тога да се међуетнички односи између Албанаца и македонаца видно погоршавају", каже Буци.

Он је рекао да је Груевски водећи рачуна само о побједи своје партије ВМРО-ДПМНЕ и о свом личном рејтингу, довео земљу у деликатну и опасну ситуацију пошто је уништио међуетничке односе који су били носећи стубови који су одржавали у животу Македонију.

Тим односима нимало није допринео Заев који је у посљедње вријеме почео да објављује доказе о умијешаности македонских политичара у корупцију и организовани криминал, а уколико, како се најављује, буде објавио и доказе за случај "Монструми" о убиству петорице Македонаца то би могла да буде полазна тачка за дестабилизацију земље, рекао је Буци.

По његовим ријечима, ако се потврди садржај Заевљевог материјала, онда би могло да дође до реаговања не само Албанаца него и самих Македонаца. Због тога је и у овом случају као и раније стабилност Македоније у рукама странаца.

Могућност међуетничког рата у Македонији није искључио ни политички експерт Арсим Синани, који сматра да политичари заправо покушавају да прикажу да је стање у Македонији скоро па ратно.

"Македонија није на прагу међуетничког сукоба већ је у рату за демокртију и слободу изражавања. Она се реално суочава са старим југословенским и европским концептом, док политичке партије македонско - албанске односе користе да би се одржале на власти. Садашња власт је у моралној кризи и због тога јој је потребна криза у међуетничким односима како би преживјела", оцијенио је Синани.