latinica  ћирилица
01/04/2015 |  14:18 | Аутор: ТАНЈУГ

Драган Ј. Данилов добитник награде "Момо Капор"

Драган Ј. Данилов је добитник треће по реду књижевне награде "Момо Капор" за књигу "Таласи београдског мора" коју је објавила издавачка кућа Вулкан.

Жири за роман објављен у 2013. и 2014. години је радио у саставу: Драган Лакићевић (предсједник), Жанета Ђукић Перишић и Иван Негришорац.

- Роман Данилова се издвојио особеном поетиком у оквиру које се сједињују реалистички поступак и лирска фантазмологија. Повијест о трагању за личним идентитетом главног јунака истовремено је и прича о бурној, драматичној и узбудљвој историји Београда - наводи жири у образложењу.

Роман је исприповиједан живим, заталасним језиком, па књига спада у ред оних које његују, настављају и обогаћују "капоровски" београдски дух у књижевности, наводи жири.

Задужбина "Момчило Момо Капор" коју је основала његова супруга Љиљана Капор 2010. године, установила је награду која носи име чувеног српског сликара и писца, а која се додјељује сваке године наизмјенично за књижевност и ликовну умјетност.

Досадашњи лауреати књижевне награде су Емир Кустурица за књигу "Смрт је непровјерена гласина" (2010) и Петер Хандке за књигу "Моравска ноћ" (2013).

Награда ће Данилову бити уручена 8. априла на дан рођења Моме Капора у Скупштине града Београда.