latinica  ћирилица
01/04/2015 |  14:24 | Аутор: СРНА

Застој у реформи радног законодавства

Скупштина Уније удружења послодаваца Републике Српске оцијенила је данас да је дошло до застоја код реформе радног законодавства у Српској и потребно је да социјални партнери приступе изради новог закона о раду, изјавио је предсједник Уније Драгутин Шкребић.

"Сматрамо да је Министарство рада и борачко-инвалидске заштите кривац за застој у провођењу реформе радног законодавства, јер су они једини за то децидно задужени, а имамо утисак да подлијежу притисцима синдиката", рекао је Шкребић, након сједнице Скупштине Уније удружења послодаваца.

Он је нагласио да су се послодавци више пута изјаснили да кроз реформу јавног законодавства не траже умањење радничких права, већ само "раздвајање рада од нерада", те усаглашавање закона о раду са другим законима.

Шкребић је подсјетио да је споразумом представника Владе, послодаваца и синдиката из маја 2010. године, када је утврђивана најнижа цијена рада, децидно наведено да се у року од 18 мјесеци мора донијети нови закон о раду.

Он је додао и да је раније фактички било договорено и формирање радне групе која треба да анализира постојећи Закон о раду и аутоматски да предложи измјене постојећег и да се приступи доношењу новог закона.

"Са овим нашим захтјевима упознаћемо предсједника Владе Жељку Цвијановић и ресорно министарство, а уколико се не испоштују и крене са радом радна група за реформу радног законодавства, вјероватно ћемо бити приморани да примијенимо и радикалније мјере", истакао је Шкребић.

Он је међу радикалније мјере навео приједлоге које су се могли чути на скупштини, а који се односе на обустављање плаћања пореза и доприноса, те изразио наду да ће Влада Српске и синдикат озбиљно схватити ова упозорења, сјести за преговарачки сто и почети са израдом новог закона о раду.