latinica  ћирилица
01/04/2015 |  15:28 | Аутор: ТАНЈУГ

БИА: У Сирију и на Блиски Исток отишло око 25 Срба

На ратишта у Сирији и на Блиском Истоку отишло је око 25 грађана Србије, што је занемарљива бројка у односу на БиХ изјавио је директор БИА Александар Ђорђевић.

Он је објаснио да је укупно из БиХ и Србије на тим ратиштима било око 300 људи.

"Србија није оптерећена великим бројем људи који се налазе у Срији и на Блиском Истоку, више их има из БиХ, а већи је проблем Косово. Ипак, прецизне податке, што се тиче Косова, немамо", рекао је Ђорђевић у паузи Парламенте скупштине НАТО у Београду.

Према његовим ријечим, БиХ има евиденцију тих особа. "Они имају велики број људи, али имају евиденцију о томе. Србија нема тај проблем, знамо колико је настрадало, колико је отишло, а колико је још увек доле, али то је занемарљива бројка", истакао је он.

Ђорђевић је навео да се не може дефинисати профил људи који одлази на ратишта, те да има и оних са криминалном прошлошћу.
Упитан шта се промијенило послије доношења закона којим је забрањено учешће на страним ратиштима, Ђорђевић је одговорио да се велики број вратио, прије свега оних који су били у Украјини.

"Тако да сада у Украјини има само неколико људи, а што се тиче Сирије и тог ратишта, питање је како до њих долазе информације", рекао је он.

Закључио је да је превенција неопходна да би се избјегла та дешавања.  "Свака држава у економском и егзистенцијалном смислу има другачије могућности за превенцију, на крају у информационом смислу, али се она у Србији спроводи", нагласио је Ђорђевић.