latinica  ћирилица
01/04/2015 |  15:33 | Аутор: СРНА

Приједор: Потписани уговори са корисницима програма економске одрживости

Градоначелник Приједора Марко Павић потписао је данас уговоре за економску одрживост са 13 корисника пројекта "Подршка трајним рјешењима ревидиране стратегије за провођење Анекса седам Дејтонског мирвног споразума".
Марко Павић - Фото: СРНА
Марко ПавићФото: СРНА

Корисници пројекта потписали су уговоре за додијељена три мотокултиватора, пластеник са системом за наводњавање, четир музне и четири стеоне краве и овце.

Павић је приликом потписивања уговора рекао да је Приједор град са више од 25.000 повратника, са више од 18.000 интерно расељених лица и око 4.000 избјеглица, углавном из Хрватске.

"Након обнове кућа и повратка на огњишта покренуто је питање економске одрживости домаћинстава која су или дошла у Приједор или се вратила на своја имања", указао је Павић.

Он је додао да овај програм има велики значај јер је водио рачуна о социјалном положају ових категорија и о томе да није довољно остварити повратак и настанити се негдје, него да је потребно обезбиједити егзистенцију и економско одрживо становање.

"Путем овог пројекта корисницима су додијељена она материјална добра за која су се грађани ових категорија опредијелили и што им је највише требало да би њихова домаћинства била економски одржива", рекао је Павић.

Божица Павковић-Ђурић, представник "Босанског хуманитарног логистичког сервиса" /БХЛС/ као једног од седам партнера овог пројекта, истакла је да он има свеобухватан значај за повратнике и расељена лица у БиХ.

"Ми дјелујемо на подручју општина Приједор, Градишка, Дервента и Босански Петровац, а само у Приједору прошле године помогли смо ових 13 породица од којих осам из реда повратника и пет из расељених лица и то онако како су то они сматрају да им треба помоћ", истакла је Ђурићева.

Током 2015. године у Приједору ће у оквиру овог пројекта бити обухваћено још 16 корисника.

Активности у оквиру пројекта "Подршка трајним рјешењима ревидиране стратегије за провођење Анекса седам Дејтонског споразума" започеле су 2014. године и трајаће до 2016. године, а његова вриједност је 8.107.500 евра распоређених у укупно десет општина.

Већину средстава обезбиједила је ЕУ у пакету "ИПА 2012", док је остатак новца обезбиједио УНХЦР.