latinica  ћирилица
02/04/2015 |  19:31 | Аутор: ТАНЈУГ

До 2050 изједначиће се број хришћана и муслимана у свијету

Популације муслимана и хришћана у свијету могле би готово да се изједначе до 2050, а ислам ће бити најбрже растућа религија на планети, објавио је данас амерички Истраживачки центар Пју.

До средине вијека ће, према извјештају Пјуа, на свијету бити 2,76 милијарди муслимана (29,7 одсто свјетске популације ) и 2,92 милијарде хришћана (31,4 одсто свјетске популације), преноси АФП.

У 2010. у свијету је било 1,6 милијарди муслимана и 2,17 милијарди хришћана. Хиндуисти ће половином вијека бити трећа најбројнија религијска група (14,9 одсто), а иза њих ће бити они становници планете који не припадају никаквој религији (атеисти и агностици) којих ће, како предвиђа Пју, бити 13,2 одсто. Азијско-пацифички регион ће имати највећу концентрацију муслимана, захваљујући младости тамошње популације и високој стопи природног прираштаја.

Највећу популацију муслимана међу државама свијета ће половином вијека имати Индија, премашивши Индонезију, иако ће се у тој земљи одржати хиндуистичка већина.

Према извјештају амерички Истраживачког центра Пју, у Европи ће муслимани средином вијека чинити око 10 одсто становништва. Ако се настави садашња тенденција, муслимани ће бити најбројнија групација на свијету до 2070. године.

Експерти Пју указују на то да многи догађаји, као што су научна открића, оружани конфликти, друштвени покрети, политичка превирања, природне катастрофе и промјена економских услова, могу да измјене предвиђене демографске трендове на начин који се не може предвидјети.

Због све старијег становништва и стабилног природног прираштаја у земљама као што су Кина, Јапан и Тајланд, број будиста у свијету се до средине вијека неће повећати. Такође се предвиђа да ће број хришћана у Европи до 2050. да се смањи са садашња 553 милиона на 454 милиона.

У САД ће, како предвиђа Пју, удио хришћана у општој популацији да се смањи са три четвртине на двије трећине. Ислам ће избити на друго мјесто међу најпопуларнијим нехришћанским религијама у САД, док ће јудаизам спасти на треће мјесто.

Материјал за свој извештај Институт Пју је прикупио из више од 2.500 статистичких извјештаја и регистара становника у 175 земаља свијета и њиме је обухваћено 95 одсто свјетског становништва.