latinica  ћирилица
03/04/2015 |  21:42 | Аутор: СРНА

Бијељина- Одржан 12. фестивал хумора и сатире

У Народној библиотеци "Филип Вишњић" у Бијељини вечерас је одржан 12. фестивал хумора и сатире, који организује Грујо Леро, предсједник бијељинског Удружења афористичара "1. април".
Бијељина - 12. фестивал хумора и сатире "бијељина 2015" - Фото: СРНА
Бијељина - 12. фестивал хумора и сатире "бијељина 2015"Фото: СРНА

На фестивалу који је окупио афористичаре и хумористе из Републике Српске, Федерације БиХ, Србије, земаља региона а, први пут, и из Хрватске, промовисан је и зборник "Од данас до сутра" - 10. избор антологијских афоризама изговорених на ранијим сусретима афористичара, који је приредио Леро.

"Број учесника је из године у годину све већи. Прве године било је тек осам учесника, а ове године их је 38. Новост у овој манифестацији је да смо успјели довести и два афористичара из ЕУ, односно из Загреба и Ријеке", рекао је Леро.

Он је навео да међу афористичарима има мало жена, али да ће их ове године бити, за разлику од прошлих, када је била само једна, чак четири - Јасмина Буква из Београда, Деана Саиловић из Новог Сада, Павица Вељовић из Београда и из Ниша Марина Марковић.

Леро је навео да фестивал додјељује награду за најбољи афоризам објављен у Зборнику.

Ове године "Сатирично перо" за најбољи афоризам објављен у Зборнику добио је Ненад Ћорилић из Лознице, а Иво Мијо Андрић из Загреба и Раде Ђерговић из Шапца добили су награду за животно дјело, велику плакету за допринос сатиричном стваралаштву.

"Фестивал добија све више на значају и смислу и, као што малоприје новинари рекоше, фестивал је ушао у тинејџерске године", закључио је Леро.

Јелена Буква, један од уредника сатиричног часописа "Ошишани јеж" и часописа "Афоризам", у чему јој значајно помаже Леро за БиХ, рекла је да овакви фестивали представљају извјестан пресјек, у којем се види ко обрађује које теме.

Иво Мијо Андић, афористичар из Загреба, који је 55 година живио у Сарајеву, рекао је да афоризми настају спонтано из садашњег времена.

"`Градимо систем по мјери човјека - два са један`, `Потковани смо баш онако коњски` и `Леђа више подметат не могу, ако треба подметнут ћу ногу`, само су неки од мојих афоризама, насталих у посљедње вријеме", рекао је Андрић.

Добитник награде "Сатирично перо" Ненад Ћорилић, који долази из Лознице, рекао је да је у Бијељини већ седам-осам година редован гост, а ове године је и награђен, по мишљењу организатора, за најбољи афоризам на претходном фестивалу.

"На овом фестивалу и ми као афористичари растемо заједно са њим, као што се и публика из године у годину увећева и постаје значајан део манифестације", рекао је Ћорилић.

Афоризам за који је добио награду гласи "Наркоман се бацио под воз, а у животу је имао све од игле до локомотиве".

Први пут на фестивалу наступили су дугогодишњи уредник "Ошишаног јежа" Јасмина Буква и афористичар из Панчева Зоран Т. Поповић.

Своје афоризме и сатиричну поезију говорили су, између осталих, Рабош Ракијавели, Јово Николић, Зоран Трбић, Милад Обреновић, Горан Радосављевић и Грујо Леро.

Вече хумора и сатире у Бијељини окупило је велики број грађана, поштовалаца овог књижевног начина изражавања и људи жељних да, бар на тренутак, на духовит начин "побјегну" из свакодневнице.

Фестивал је још једном оправдао постојање, што потврђују посјетиоци који су испунили велику салу Народне библиотеке "Филип Вишњић".