latinica  ћирилица
03/04/2015 |  22:38 | Аутор: СРНА

Предавање о оправданости легализације канабиса у медицинске сврхе

У Бијељини је вечерас одржано предавање о теми "Легализација канабиса у медицинске сврхе", које је организовало Удружење грађана "Лекализација Србије" у сарадњи са бијељинским удружењем грађана "Колоси".

Потпредсједник "Колоса" Гордана Ступар изразила је наду да ће се иницијатива о легализацији марихуане наћи у скупштинској процедури у Српској, као и да ће се овакви скупови у догледно вријеме проширити у цијелој БиХ.

"Болести тумора дојке, мултипла склерозе, Паркинсонове болести, дијабетеса су у порасту и људи се боре за живот. Добро је да имамо подршку љекара који нам помажу у организацији ових скупова", рекла је Ступарева, чија коалиција окупља 12 удружења особа са инвалидитетом, а однедавно и Удружење за борбу против мултипла склерозе.

Она је најавила да ће "Колоси", "захваљујући и љекарима који су у скупштинским клупама", иницирати у Народној скупштини Српске приједлог за легализацију канабиса у медицинске сврхе.

"Било би још боље да се сва слична удружења уједине и заједнички траже право на лијечење медицинским канабисом", рекла је Ступарева.

Клинички фармаколог Предраг Николић рекао је на овом предавању у Центру за културу "Семберија" да су пацијенти широм свијета осјетили терапијске користи канабиса, да је то благотворна биљка, те да није јасно из којих разлога је забрањена.

Николић је додао да су и пацијенти и љекари тренутно лишени могућности да легално долазе до препарата конопље, истичући важност легализације канабиса.

"Канабис има аналгетско деловање, ублажава бол. Показало се да има и психоаналептичка дејства и антитуморогена. Има велики низ благотворних дејстава код мултипла склерозе и дијабетеса, ако се користи у прописаним дозама", рекао је Николић.

Он је напоменуо да је у Србији покренута активност ради легализације канабиса у медицинске сврхе, јер постоји много доказа да канабис има позитивна терапијска својства.

"Лијечење природним канабисом снижава и крвни притисак, а сада се испитује и његово дјеловање код разних кардиоваскуларних болести, снижава ниво шећера у крви и лијечи дијабетес", рекао је Николић.

Он је поновио да је канабис благотворна биљка која се користи још од давнина, односно да од када постоје записи о постојању човјека на планети, постоје и записи о употреби канабиса, који се користио и као храна.

Николић је напоменуо да канабис већ легализовале Канада, неке америчке државе, Чешка, Холандија, још неке европске државе, док у источним државама, у Азији употреба канабиса никада није престала.

Он је истакао да је циљ Удружења у Србији, с обзиром да пацијенти у великој мјери користе канабис, да се то легализује, стави под контролу државе и да се зна ко узгаја, ко извози, али и ко прописује тај лијек.

"На тај начин, пацијенти ће бити сигурни да добијају квалитетан лек, а с друге стране он ће бити јефтинији него што се сада набавља, а и држава ће сигурно, на крају имати, на много начина, користи од тога", рекао је Николић.

Удружење за легализацију канабиса у медицинске сврхе "Лекализација Србије", коме је за само прве три недјеље приступило 6.000 чланова, настоји већ дуже вријеме да утиче на измјене законске регулативе у Србији, односно, како каже Антонио Ковачевић, предсједник овог удружења, да се болесним људима који се већ лијече уљем канабиса или неким другим препаратима, омогући да се лијече слободно и да им не пријете законске санкције.