latinica  ћирилица
05/04/2015 |  16:28 | Аутор: СРНА

Владика Григорије: Дучић је прославио свој град и земљу (ВИДЕО)

Поменом Јовану Дучићу и Светом архијерејском литургијом у храму Херцеговачка Грачаница на Црквини, у Требињу је данас почела традиционална манифестација "Дучићеве вечери поезије".
Владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије - Фото: СРНА
Владика захумско-херцеговачки и приморски ГригоријеФото: СРНА

На вјечном почивалишту великог пјесника, Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије истакао је да је Дучић својим дјелима прославио Требиње и цијели крај, те да је био богонадахнут.

"У античко вријеме пјесницима су могли да се назову само они који су били богонадахнути-ентузијасти, а такав је управо био Дучић. И ми треба да будемо такви - да дарујемо и тај ће нам се дар некада вратити", рекао је владика Григорије.

Он је истакао да је Дучић у то вјеровао и да је зато сва доброчинства и радио.

"Јован Дучић је свој град прославио и несебично му помагао, те од њега направио град културе, умјетности и град који врло радо посјећује велики број људи, међу којима многи и не знају да је највећи траг у њему оставио управо овај пјесник", рекао је епископ Григорије.

У оквиру дводневне манифестације "Дучићеве вечери поезије" биће одржан богат и разноврстан програм - књижевни и научни сусрети, поетско-музички колажи, ликовне изложбе и промоције књига.

У Скупштини града у току је научни скуп, који се у оквиру манифестације по традицији организује у сарадњи са Институтом за књижевност и уметност и Учитељским факултетом из Београда и који ће ове године бити посвећен Дучићевом лауреату академику Милосаву Тешићу.

У Галерији Културног центра у 18.00 часова биће отворена изложба дјела првог требињског академског сликара Атанасија Поповића, док је од 19.00 часова планирана промоција "Звучне антологије добитника Дучићеве награде".

У позоришној сали Културног центра са почетком у 20.00 часова биће одржана свечана академија под називом "Светла земља Дучићева".

У програму ће учествовати глумци Народног позоришта Београд Небојша Дугалић, Биљана Ђуровић и Борис Пинговић, Црквени хор "Светог новомученика Станка" из Никшића, те првакиња Београдске опере Светлана Несторов, уз клавирску пратњу Борислава Несторова.

Сутра ће од 17.00 часова у Гимназији "Јован Дучић" бити организован сусрет пјесника са ученицима требињских средњих школа, од 18.00 часова у Музеју Херцеговине биће отворена изложба скулптура и слика Стевана Кијца, док је програм од 19.00 часова у Галерији Културног центра резервисан за промоцију књиге "Плаве легенде Јована Дучића" чији је издавач Савез Срба из Темишвара.

У завршном програму манифестације, на пјесничкој вечери "На Дучићевом путу" од 20.00 часова у позоришној сали Културног центра своје стихове казиваће пјесници Рајко Петров Ного, Ђорђо Сладоје, Драган Хамовић, Гојко Ђого, Милутин Мићовић, Здравко Миовчић, Радомир Уљаревић, Новица Телебак и Стојан Јанковић.