latinica  ћирилица
07/04/2015 |  10:42 | Аутор: ТАНЈУГ

Данас је Свјетски дан здравља

Свјетски дан здравља обиљежава се широм свијета 7. априла сваке године, под покровитељством Свјетске здравствене организације.

Одлука да се овај дан обиљежава као Свјетски дан здравља донесена је на првој Скупштини СЗО одржаној од 24. јуна до 24. јула 1948. године у Женеви, пошто је 7. априла исте године одлука о конституисању СЗО званично ступила на снагу након што је и посљедња држава чланица УН ратификовала ту одлуку.

Свјетски дан здравља се слави као годишњица оснивања СЗО, с једне стране, али у исто вријеме организација користи тај дан да би скренула пажњу свјетске јавности на најзначајније проблеме у вези са здрављем људи на глобалном нивоу.

Иначе, Свјетски дан здравља признају и обиљежавају многе владе и невладине организације заинтересоване за јавно здравље, а међу њима је и Србија.

Сваке године СЗО и друге институције организују различита међународна, регионална и локална дешавања с фокусом на тему коју је за ту годину препоручила СЗО.

То подразумијева организовање предавања, дијељење промотивног материјала, медијске кампање, едуковање здравствених и других радника и појединаца свих узраста, организовање бесплатних прегледа и давање савјета у домовима здравља, Црвеном крсту, на јавним мјестима...

Свјетски дан здравља  први пут је обиљежен 1950. године, са темом "Упознајте свој здравствени систем", од када су, па све до данас,  у жижу интересовања стављани различити проблеми у складу са препорукама СЗО.