latinica  ћирилица
08/04/2015 |  13:26 | Аутор: СРНА

Васкршња посланица владике Хризостома: Само слободни људи чине дјела достојна дивљења

Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Хризостом истакао је да је васкрсење Исуса Христа темељ хришћанске вјере, размишљања, хришћанског живота и цивилизације, те поручио да само слободни људи и народ могу чинити дјела достојна дивљења, по којим ће их Бог познати да су његови.
Епископ зворничко-тузлански Хризостом - Фото: СРНА
Епископ зворничко-тузлански ХризостомФото: СРНА

Епископ зворничко–тузлански је упозорио да се не треба предавати у нова и опасна духовна времена ропства "у која нас покушавају оковати".

Он је навео да се васкрсењем Христовим у свијету све промијенило и да ништа више није исто.

"Умјесто `културе` гријеха и одсуства основне хуманости какав је био грчко-римски свијет, у којем су смрт и власт паганизма били основни постулати, наступило је вријеме васкрсења, вријеме и свијет побједе добра над злом, живота над смрћу, истине над лажи, љубави над мржњом", истакао је владика Хризостом, обраћајући се вјерницима у васкршњој посланици.

Епископ Хризостом истакао је да савремени хришћани овог вијека и овог историјског тренутка истински и непоколебљиво треба да живе своју вјеру васкрсења, да буду то што јесу - хришћани достојни васкрслог Христа, додавши да то значи да човјек треба да буде Христов као што је Христос био његов - савршен човјек, његов савршен брат и пријатељ.

"Не дијелимо себе ни са ким већ будимо једно у Христу. Имамо данас искушења са свих страна, а понајвише оних који се тичу нашег људског и хришћанског идентитета и инегритета, препун је свијет понуда - оних које је сатана нудио Христу", упозорио је владика Хризостом.

Он је додао да и данас постоје бројна искушења. "Нама још додају - будите оно што ми хоћемо и све ћемо вам дати, а што значи не будите своји него будите наши потрошачки робови, те одреците се себе и будите и своје личности и будите безимена и безлична `евро-раја` и све ћемо вам дати", рекао је владика Хризостом.

Он је подсјетио да је Христос самога себе дао и све учино за људе, за људско достојанство, за њихову слободу, а са собом из ада извео Адама и Еву и све старозавјетне праведнике, те их учинио слободним у царству небеском.

"То увијек чини и са нама ослобађајући нас наших окова и гријехова. Ми смо васкрењем ослобођени од свих окова, и будимо дјеца и народ слободе коју нам је Бог даровао. Само као слободни људи и народ можемо чинити дјела достојна дивљења, дјела по којим ће нас Бог познати да смо његови, да смо ђеца и народ васкрсења", истакао је владика Хризостом у васкршњој посланици.

Епископ зворничко–тузлански је упозорио да се не треба предавати у нова и опасна духовна времена ропства "у која нас покушавају оковати".

"На истини васкрсења Христовог и на самом васкрслом Христу, као крајугаоном камену, сазидана је наша црква као света заједница вјерујућих коју врата адова не могу надвладати", рекао је владика Хризостом.

Епископ зворничко-тузлански нагласио је да је васкрсли Исус Христ постао духовна и непоколебљива снага цркве, кроз вијекове и све до данас.

"На Велики петак смрт је тријумфовала над животом, а ад се радовао, а гле, први дан седмице, у недјељу, на Васкрс, смрт је побијеђена животом, ад је разорен и његови окови су покидани", рекао је владика Хризостом и нагласио да је управо то суштина васкрсења - побједа живота и пораз смрти и ада.

Поздрављајући све вјернике, посебно епархиоте, владика Хризостом је поручио да је неопходно утврдити се у вјери свих светих отаца, светитеља и мученика, те их упозорио да не буду маловјерни, него вјерни и радосни јер су насљеђе Божије на земљи.

"Испијмо чашу знања и мудрости до краја и на дну те чаше наћи ћемо исписано име Божије, име Исуса Христа васкрслога", поручио је владика Хризостом.

Идући у сусрет највећем и најрадоснијем празнику - Васкрсу и радујући му се, владика Хризостом је свим епархиотима, браћи и сестрама, честитао овај велики празник са жељом да га у радости и духовном расположењу сви заједно дочекају, поздрављајући их традиционалним поздравом - Христос васкрсе!